KAKO BISTE BOLJE RAZUMJELI ŠTA SE DEŠAVA U SVIJETU: Ovih 10 stvari morate znati o Jerusalimu

Jerusalim je grad o kojem se priča danas, o kojem se pričalo juče i o kojem su brujali vijekovi. Jer je Jerusalim centar religije, postanak svega. Nije ni čudo što se svi trude da Jerusalim prisvoje. Donosimo vam 10 zanimljivih činjenica o Jerusalimu:

1. Jerusalim je jedan od najstarijih gradova na svijetu. Arheolozi tvrde da je osnovan 3000. godine prije nove ere. Znači da je prvi od svih gradova na svijetu.

2. Ovaj grad je tri puta postao centar jevrejskih država. Prvo, prije više od 3000 godina, postao je prijestolnica drevnog kraljevstva Izraela. Nakon podjele na dva dijela, grad je počeo da funkcioniše kao glavni grad Judeje, noseći isti teret kao centar jevrejskog svijeta. A sada se smatra glavnim gradom modernog Izraela.

3. Zanimljivo je da 36% stanovništva Jerusalima čine građani mlađi od 18 godina. To je zato što ultraortodoksni Jevreji imaju više od šestoro djece u svojim porodicama.

4. Jerusalim je skoro 20 godina nakon oživljavanja Države Izrael bio podijeljen grad. Do 1967. jedan broj njegovih oblasti bio je pod jurisdikcijom Jordana. I tek nakon munjevitog Šestodnevnog rata, Jerusalim je ponovo ujedinjen i postao izraelska prijestolnica.

6. Jerusalim je uvijek bio grad oko kojeg su se otimali. Procjenjuje se da je tokom svog postojanja grad dva puta rušen, 23 puta opsjednut od strane neprijatelja, 52 puta napadnut, a 44 puta je nasilno prelazio iz jedne vlasti u drugu.

7. Istorijski se desilo da je Jerusalim postao sveto mjesto za sljedbenike tri religije odjednom. To su monoteistički religijski pokreti: judaizam, hrišćanstvo i islam. Značajan broj bogomolja ovih vjerskih pravaca – sinagoge, hrišćanske crkve i džamije – služe kao definitivna potvrda toga.

8. Poslije posljednjeg razaranja Jerusalima tokom gušenja ustanka Bar Kohba, oko njega dugo nisu podignuta utvrđenja. Zidine oko grada su se ponovo pojavile tek za vrijeme vladavine turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog 1538. One su opstale do danas, određujući granice Starog grada.

9. Prema davno uspostavljenoj tradiciji, područje Starog grada je podijeljeno na 4 dijela: jevrejsku, jermensku, hrišćansku i muslimansku četvrt.

10. Među vjernicima se vjeruje da je Jerusalim centar zemlje. Čak je i na kartama srednjeg vijeka grad bio označen u centru, kao pupak zemlje, prenosi najportal.ba.

The post KAKO BISTE BOLJE RAZUMJELI ŠTA SE DEŠAVA U SVIJETU: Ovih 10 stvari morate znati o Jerusalimu appeared first on Express.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU