Kako oporaviti suhe ruke koje ste oštetili pretjeranim pranjem

Kako oporaviti suhe ruke koje ste oštetili pretjeranim pranjemPixabay.com
U posljednjih nekoliko dana vaše ruke zbog pojačanog pranja vjerojatno previše trpe, a evo kako ih sačuvati od oštećenja.


Često i pravilno pranje ruku iznimno je važno kako bismo spriječili širenje bacila i virusa, a osobito je postalo potrebno od pojave koronavirusa. Svakodnevno sigurno više puta čujete savjet da što češće perete ruke i trebate ga se pridržavati, ali sve to pranje može oštetiti kožu, isušiti je, izazvati crvenilo i pucanje, pišu Fox News, a prenosi Klix.ba

Samer Jaber, osnivač njujorške ordinacije Washington Square Dermatology, kaže da se svi trebaju pridržavati savjeta američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i prati ruke sapunom i vodom barem 20 sekundi.

“Problem s pretjeranim pranjem ruku je što se one mogu isušiti, upaliti i početi vas svrbjeti. To se događa mnogima u posljednjih nekoliko dana. Pacijenti koji mi dolaze žale se na suhu i ispucalu kožu ruku koja ih svrbi”, kaže Jaber.

Da biste spriječili ovakva oštećenja kože, možete početi koristiti sapun bez mirisa, koji sadrži manje sastojaka koji iritiraju kožu. Osim toga, on preporučuje da koristite hidratantnu kremu nakon svakog pranja ruku ili mast, dok bi losione trebalo izbjegavati jer su oni rjeđi i često sadrže alkohol.

“Losioni nisu loš izbor, ali su kreme i masti bolje i gušće. Vazelin je mast i on dobro obavlja posao”, savjetuje Jaber i predlaže da izbjegavate proizvode s mirisima.

Ako vas ruke svrbe ili krvare zbog suhoće, trebate ih namazati vazelinom i staviti pamučne rukavice na njih prije spavanja. Ujutro će vam ruke biti oporavljene.

Ako vam ni ovo ne pomogne, vjerojatno je vrijeme da posjetite dermatologa koji će najvjerojatnije dati kremu koja će vam biti od najveće pomoći.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU