Kako pripremiti čaj od vrbovice

Kako pripremiti čaj od vrbovice i koja svojstva ova biljka ima

Sitnolisna vrbovica koja originalno potječe iz područja Sjeverne Amerike, ali i raste divlje na istočnim i središnjem dijelu Europe, samonikla je biljka koja uobičajeno raste na mjestima uz rijeke, potoke i gdje ima vlage. Kada cvate ima sitne blijedo ružičaste cvjetiće, a plodovi su male tamne bobice.

[adinserter block=”1″][adinserter block=”2″][adinserter block=”3″]

Zbog ljekovitih svojstava ove biljke uputit ćemo vas kako pripremiti čaj od vrbovice, jer ova biljka blagotvorno djeluje na probleme sa mokrenjem kojima je uzrok upala, te djeluje na povećanje prostate, bolesti bubrega i mokraćnog sustava u cjelini. Glavni sastojci ove biljke koju imaju ljekovita svojstva su tanini, fenolne kiseline i derivati ovih kiselina, flavonoidi, steroidi, te kiseline poput linoleinske, palmitinske i stearinske.

Ovi aktivni spojevi biljke sitnolisna vrbovica potvrđeni su od strane Europske agencije za lijekove kao vrlo ljekoviti spojevi koji uspješno djeluju na liječenje mokraćnog i bubrežnog sustava, uključujući i prostatu. Kako pripremiti čaj od vrbovice ove ljekovite biljke je vrlo jednostavno i samo trebate nabaviti sušene listove ove biljke u najbližoj biljnoj ljekarni.

 

Kako pripremiti čaj od vrbovice i kako djeluje čaj od vrbovice

Ukoliko imate problema sa nekim od ovih bolesti kao što je benigna hiperplazija prostate, prostatitis i akutni prostatitis, inkontinenciju, odnosno nekontrolirano mokrenje i nemogućnost zadržavanja mlaza mokraće, borite se sa bolestima mjehura i bubrega, te imate bolne menstruacije ako ste žena sigurno će vas zanimati kako pripremiti čaj od vrbovice jer vam može pomoći.

Da bi polifenolni spojevi ekstrakta iz biljke vrbovica imali potpun učinaka na problem abnormalnog rasta prostate, odnosno povećana prostata, no javlja se i niski seksualni nagon zbog pada testosterona ako ste muškarac, trebate znati kako pripremiti čaj od vrbovice. Ne samo da će vam ovaj čaj poboljšati seksualnu funkciju, nego će riješiti i urološke probleme i probleme sa mokraćnim putevima i mokraćnim mjehurom pogotovo ako se radi o upalama.

Ženama čaj od vrbovice pomaže ukoliko imaju bolne menstruacije koje su praćene jačim krvarenjem i grčevima. Redovnim konzumiranjem žene će osjetiti razliku iz mjeseca u mjesec kao poboljšanje i manju bol kod menstruacije. Osim svega ovoga čaj od vrbovice pomaže i kod tvrde stolice i zatvora.

[adinserter block=”1″][adinserter block=”2″][adinserter block=”3″]

Kako pripremiti čaj od vrbovice postupak

Ukoliko volite prirodu i volite boraviti uz rijeke ili potoke možete često naići na ovu biljku, no trebate je razlikovati od dlakave vrbovice i uskolisne vrbovice koje nemaju isti ljekoviti sastav kao i sitnocvjetna vrbovica. Pripazite, dakle da biljka nije dlakava i da nema uske listove, a cvjetovi trebaju biti svijetloroze boje do skoro crvene. Kako pripremiti čaj od vrbovice trebat će vam listovi ove biljke, ali možete koristiti i cvjetove u periodu dok je biljka u cvatu od ljeta do početka jeseni, točnije od srpnja do listopada. Kada ih naberete treba ih sušiti na toplom ali prozračnom mjestu negdje u hladu, te osušene izmrviti i spremiti u staklenku.

No, ukoliko niste u prilici boraviti u prirodi iz nekog razloga, sasušene listove vrbovice možete kupiti u biljnim ljekarnama, kako pripremiti čaj od vrbovice ne bi postao prava avantura ako niste vični boraviti u prirodi. Dakle, pravac biljna ljekarna i tražite čaj od vrbovice.

Sam postupak pripreme je jednostavan kao i za svaki drugi čaj. Potrebna su vam 2 decilitra vruće vode, 1 čajna žličica sušene vrbovice listova ili cvijeta, potrebno je da odstoji pet minuta te ga procijedite. Možete i ne morate ga zasladiti, a preporučena količina je dvije šalice dnevno i to navečer pred spavanje i ujutro natašte.

Tagovi:

[adinserter block=”1″][adinserter block=”2″][adinserter block=”3″]

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU