Kako se nositi sa toplotnim udarom bez klima uređaja – savjeti za hlađenje kuće

Ekstremni vremenski uslovi mogu ozbiljno ugroziti zdravlje, posebno kod osjetljivih grupa stanovništva kao što su djeca, starije osobe, trudnice, osobe s prekomjernom težinom i osobe s hroničnim bolestima poput srčanih problema, respiratornih bolesti i dijabetesa.

Pokušajte rashladiti prostorije u kojima boravite, posebno ako su u njima djeca, trudnice, osobe starije od 60 godina ili osobe s zdravstvenim problemima. Temperatura u tim prostorijama ne bi trebala prelaziti 30⁰S tokom dana i 24⁰S tokom noći.

Boravite u najhladnijoj prostoriji

Noću, boravite u najhladnijoj prostoriji vašeg doma.

Noću širom otvorite prozore

Koristite svježi noćni zrak kako biste rashladili dom. Ako je moguće, ostavite prozore otvorenim tokom noći i ranih jutarnjih sati kako biste prostor provjetrili.

Gasite svjetla i nekorištene uređaje

Isključite svjetla i električne uređaje koji ne koristite jer dodatno zagrijavaju prostor. Tokom velikih vrućina, smanjite korištenje ovih uređaja.

Spustite roletne na sunčanoj strani

Zatvorite vrata i prozore na sunčanoj strani doma i spustite roletne kako biste smanjili unos topline.

Postavite zavjese, zavjese ili tende na prozore izložene suncu. Možete staviti i mokre peškire u prostoriju, ali imajte na umu da će to povećati vlažnost zraka.

Kako podesiti klima-uređaj

Ako imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore te podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7˚S u odnosu na vanjsku temperaturu.

Kako ventilatori mogu pomoći

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje, ali ako je temperatura iznad 35˚S, neće spriječiti zdravstvene probleme. Ipak, olakšat će cirkulaciju zraka u večernjim satima.

Šta ako je prevruće

Ako je dom i dalje prevruć, provedite nekoliko sati dnevno u drugim rashlađenim prostorima poput biblioteke ili tržnog centra.

BONUS VIDEO:

Ovaj post je prvi put objavljen na Aloonline.ba.

Izvor: ( aloonline.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU