Kako ukloniti ožiljke od akni? Uklanjanje ožiljaka od akni u Divi

Mnogi od nas i nakon puberteta bore se sa posljedicama akni ili su još uvijek prisutne na našoj koži. Postoji mogućnost da upaljene akne ostave oziljke, udubljenja u našoj koži. U nastavku otkrijte kako ukloniti ožiljke od akni.

Prije nego što počnemo sa savjetima potrebno je osvrnuti se na ono što je očigledno – pregled kod dermatologa. Ukoliko primjetite da je bezazlene bubuljice postaju sve učestalije i upaljenije odmah na vrijeme reagujte i zakažite pregled kod iskusnih dermatologa.

Niti jedan kozmetički proizvod neće pomoći toliko vašoj koži ako ne znate šta se zapravo s njom dešava. Uzroci akni mogu biti razni, najčešći su: hromonalne promjene, stres, začepljenje pora, uzimanje određenih lijekova, genetika, infekcije.

Pravi razlog zašto su akne na vašoj koži otkrit će stručnjak. Ukoliko se borite dugo vremena sa aknama ozbiljno pristupite jer je zdravlje kože podjednako važno.

Iako na početku bubuljice djeluju totalno bezazleno i privremeno, mnogima su akne utjecali na samopouzdanje i mentalno zdravlje. Stoga, na vrijeme prepoznajte problem i razgovarajte sa ljekarom. Na taj način jedino ćete učiniti uslugu vašoj koži.

Kako ožiljci  nastaju ?

S razlogom podvlačimo na vrijeme posjetu dermatologu jer je to prevencija da akne ne ostave ožiljke. Najvažniji savjet je da bubuljice ne istiskate jer na taj način možete oštetiti duboko kožu na tom mjestu. Iako gnojne bubuljice mogu vas nervirati pokušajte što više da je ne istisnete jer ćete problem napraviti kasnije.

Istiskanje bubuljica ne samo da može ostaviti ožiljke već može dodatno pogoršati stanje ili stvoriti infekciju. Diranje i istiskivanje bubuljica oštećuje tkivo, kapilare i žlijezde koje se nalaze oko njih.

Kada su oštećeni najdublji slojevi kože tada nastaje ožiljak jer se ona ne može na pravi način obnoviti. Oštećenje koje je nastalo zamjenjuje vezivno tkivo od kolagen vlakana koja pomažu u zacjeljivanju okolnog tkiva kože.

Uklonite ožiljke od akni jednom za sva vremena

Mnogi sanjaju o čistoj, blistavoj koži. Jednom kada akne nestanu, u zavisnosti od stanja, mogu ostaviti ožiljke.

U praksi postoje 3 vrste ožiljaka od akni a to su:

  • Keloidi ožiljci – oni se šire i rastu na druga područja kože.
  • Hipertrofični ožiljci – na mjestu gdje je bila akna koža ne proizvodi više toliko jako tkivo.
  • Atrfočni ožiljci – uzrokuju vidljiva udubljenja na koži.

Za sve postoji rješenje pa tako i za uklanjanje zloćudnih ožiljaka. Uklanjanje ožiljaka od aknih je danas moguće uz brojne metode, od toga najefikasnija je pomoću lasera.

Imajte na umu da rezultati uklanjanja ožiljaka zavisi od njihovog prvobitnog stanja. No, svakako da je ova metoda mnogima pomogla da konaćno vide i osjete sjaj na svom licu.

Sastojci koji djeluju umirujuće protiv aknih

Kada se borimo sa aknama njega lica je najbitnija. U zavisnosti od stanja i vrste akni uz pomoć dermatologa kreirat ćemo što bolju rutinu njege lica.

Imajte na umu da je koža u tom stanju vrlo osjetljiva i da treba pažljivo birati proizvode i njihove sastojke.

Najpopularniji sastojci koji su se pokazali učinkovitim u borbi sa aknama su salicilna kiselina, cink i niacinamid.

Salicilna kiselina je glavni sastojak u mnogim proizvodima protiv aknih jer ona upravo djeluje protivupalno, čisti pore i uklanja odumrle stanice kože.

Niacinamid je također odličan u borbi protiv akni jer čisti i smanjuje pore, protivupalno djeluje na akne i čak zaglađuje bore. Osim toga njegova bitna funkcija je da ujednačavanje tona i poboljšavanje barijere kože.

U više navrata se pokazalo da redovnom konzumacijom cinka spriječava se dalji nastanak akni i mitisera. On isušuje sve nepravilnosti i štiti zaštitnu barijeru kože od vanjskih faktora.

Glavna funckija cinka je da obnavlja tkivo i stvara nove ćelije i proteine u koži. Postoje mnogi drugi sastojci namijenjeni za akne ali ova tri su najpopularnija i najefektivnija opcija.

U svakom slučaju njega kože je veoma bitna, bez obzira da li imate akne ili ne, jer je ona odraz naše vanjske i unutrašnje ljepote.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU