Kako uzgajati jasmin kod kuće?

Detaljno razmatramo uvjete uzgoja: rasvjetu, temperaturu, vlažnost zraka i tlo, kao i moguće probleme u održavanju postrojenja.

Kod kuće se takve vrste najčešće uzgajaju: sambac (indijski), holo-cvjetni, višestruki (poliantij), ljekoviti (krupno cvjetni).

Prema uzgajivačima cvijeća, biljka, čak i uz pravilnu njegu, može umrijeti bez očiglednog razloga. Stoga je potrebno osigurati ugodne uvjete za uzgoj, slijediti preporuke za njegu unutarnjeg jasmina i pomno pratiti njegovo stanje.

Višebojni jasmin (“Poliantum”)

Biljka voli veliku količinu difuznog sunčevog svjetla. Istočna ili zapadna strana je optimalna za uzgoj cvijeta, na takvom prozoru je u stanju tolerirati izravnu sunčevu svjetlost ljeti u većini slučajeva bez sjenčanja.

Na sjevernim prozorima bit će malo svjetla, što će dovesti do smanjenja ukrasne vrijednosti biljke i nedostatka cvjetanja. Na južnom prozoru morate preurediti u sjenovito mjesto ili u sobu.

U ekstremnim situacijama, pokrijte jasmin krpom tako da izravna sunčeva svjetlost ne padne, osobito na vrhuncu ljetne vrućine. Ali moramo zapamtiti da on ne voli sjenčanje i umjetnu rasvjetu.

kako uzgajati jasmin kod kuće?
kako uzgajati jasmin kod kuće?

U zimi, grandiflora i jasmin polyanthum su uspavani i nemaju potrebu za osvjetljenjem umjetnim izvorima svjetlosti.

I obrnuto, jasminskim sambacima, za cvjetanje zimi, potreban je 10-satni svjetlosni dan, pa ga dodatno osvijetlite fitolampama.

TEMPERATURA

U proljeće i ljeto održavajte 18-25 ° C, a potrebno je i redovito provjetravanje kako vrući zrak ne bi stagnirao u prostoriji, ali ne bi trebalo biti nikakvih propuha.

Ako želite ljeto, na balkon, ložu možete staviti cvijet, samo zaštititi cvijet od podnevnog sunca. Također budite svjesni da smanjenje temperature u proljeće i ljeto ispod 15 ° C može prouzročiti štetu.

U zimi (period mirovanja), višeslojni (polyanthum) i jasmini s velikim cvjetovima moraju se prenijeti na hladno mjesto, optimalna temperatura je 10-12 ° C. Ako je toplije, onda u proljeće i ljeto neće cvjetati ili će cvjetati malo i malo.

Ako ne možete smanjiti temperaturu u prostoriji ili staviti na hladno mjesto, zatim češće prskajte kako biste povećali vlažnost.

Jasmine Sambac ne treba hladno zimovanje, održavati toplinu od 18-23 ° C.

Donja granica dopuštene temperature je 8 ° C bez obzira na doba godine, inače cvijet može umrijeti.

VLAŽNOST ZRAKA

U njezi jasmina, održavanje visoke vlažnosti je važan čimbenik. Niska vlažnost inhibira biljku, čini je ranjivijom na bolesti i štetočine, a također ometa cvjetanje.

Kako bi se povećala vlažnost zraka, učinkovitije je kombinirati različite metode u isto vrijeme. Glavna metoda povećanja vlažnosti zraka je prskanje.

U proljeće i ljeto, raspršite sobni jasmin svakih 1-2 dana s mekom vodom, a ako je vrlo vruća i suha, onda je moguće ujutro i navečer.

Zimi se zrak često peče od rada grijača, a temperatura je viša nego što je potrebno – sprej svakih 2-4 dana. Tijekom cvatnje, morate biti vrlo oprezni da kapi vode ne padnu na cvijeće, pokrijte ih krpom ili rukom.

Uz prskanje koristite i ovlaživače ili tradicionalne metode. Stavite mokri ručnik na bateriju, stavite posudu s vodom blizu lonca ili stavite posudu na pladanj s mokrim šljunkom, ekspandiranom glinom.

Upozorenje! U slučaju hladnog zimovanja cvijet se ne može poprskati, kao i povećati vlažnost na bilo koji drugi način.

TLO

Jasminu je potrebna slobodna i dobro isušena zemlja s neutralnom (sambac) ili blago kiselom reakcijom, pH – 5.5-6.5 (s velikim cvjetnim, višestrukim (polyanthum)). Na dnu posude potreban je odvodni sloj od 3-5 cm, ovisno o volumenu.

Sastav mješavine tla za samostalnu pripremu: travnato tlo, listno tlo, pijesak, treset – 1: 1: 1: 1.

Poželjno je saditi jasmin sambac u gotovom univerzalnom supstratu za ruže ili begonije, a za druge vrste, ove tlo bi trebalo dopuniti 1/3 tla za azaleje.

Briga o sobi jasmina: zalijevanje, gnojenje, obrezivanje, presađivanje

Cvijetu je potrebno pravilno zalijevanje, hranjenje, obrezivanje i presađivanje. O tim aspektima brige o cvijetu pričaju.

Kako se voda jasmin soba?

U proljeće i ljeto, cvijet zalijevajte čim površinski sloj zemlje presuši 1-2 cm duboko, otprilike svakih 2-4 dana. U ovom trenutku (aktivan rast i visoka temperatura) važno je da se supstrat stalno održava u blago vlažnom stanju, bez stajaće vode i suhoće.

Od rujna, potreba za vlagom se smanjuje i potrebno je postupno smanjivati ​​učestalost zalijevanja. U jesen i zimi, višak vode vrlo je nepoželjan, osobito tijekom hladnog zimovanja.

Vodu jasmina posolite tek nakon što se srednji sloj supstrata suši, otprilike jednom u 4-7 dana.

Ako je soba vrlo vruća i suha, zalijevanje se često ne preporuča, ali je potrebno raspršiti biljku kako bi se povećala vlažnost zraka i može procvjetati.

Opći princip: što je viša temperatura i vlažnost, to je češće potrebno zalijevati vodom.

Voda za zalijevanje cvijeta mora biti meka, odvojena i malo toplija od sobne temperature.

Svako 2-4. Navodnjavanje (1-3 puta mjesečno) poželjno je blago zakiseliti vodu kako bi se održala optimalna kiselost tla. Dodajte žličicu jabučnog octa u litru vode.

Priprema i gnojiva

Za lijepo cvjetanje i dobar razvoj, biljka treba dodatne hranjive tvari.

Jasmin, cvjetanje u proljeće i ljeto treba hraniti od travnja do kolovoza. Jasmin Sambac od travnja do kraja cvatnje.

Svakih 8-12 dana, hranite cvijet tekućim gnojivom za cvjetanje biljke.

Preporučujemo da pročitate:

Kako i kada rezati jasmin?

Biljka dobro reagira na formativnu rezidbu, štoviše, redovito držanje je potrebno za obuzdavanje rasta i obilno cvatnje. Rezidba potiče rast novih bočnih izdanaka u kojima se pojavljuju cvjetovi.

U početku – sredinom ožujka (prije početka vegetacije) izrežite sve izbojke za oko 40-60% svoje duljine. Uklonite suhe, izdužene, oštećene i slabo razvijene izdanke.

U mladoj sobi jasmina (izbojci duljine do 50-60 cm), prsti vrhove izdanaka svakog mjeseca od proljeća do jeseni kako bi ih bolje grmili.

Oprez

Vrste jasmina, cvjetanje u zimi, rez u kasnu jesen, kada počnu aktivan rast.

Vrste koje snažno rastu i koje mogu rasti više od jednog metra u sezoni preporučuju se orezivati ​​nakon cvatnje i prije vegetacije.

Jasmin sambac preporuča rezanje 2-3 puta godišnje. Da biste to učinili, malo skratite grane kako bi kruna bila gusta i dekorativna.

Presađivanje

Mlade biljke trebaju godišnji način transplantacije transplantata, a počevši od 3-4 godine, presaditi se svaka 2-3 godine kako rastu.

Soba jasmina je bolje presaditi u proljeće nakon cvatnje (ožujak) i podrezati cvijet. Nakon presađivanja, pospite biljku, visoka vlažnost će vam pomoći lakše prenijeti stres.

Novi lonac ne smije prelaziti veličinu prethodne veličine za više od 2-3 cm, u suprotnom je velika vjerojatnost pogoršanja svojstava smjese tla i narušenog razvoja cvijeća. Voli kad je supstrat gotovo potpuno ispunjen korijenima.

Kako napraviti podršku i vezati cvijet?

Za uzgoj jasmina mora biti izrađen u obliku luka ili žice ili plastike. Zatim podignite maticu prema jednoj strani luka i lagano je okrenite. Za pričvršćivanje cvijeta, vezati stabljiku i podupirati uzicom.

Reprodukcija unutarnjeg jasmina

Možete umnožiti biljke reznice i raslojavanje. Svaka od metoda ima svoje prednosti.

Najproduktivniji način, ali naporan i zahtijeva specifične vještine. Reprodukcija reznica jasmina prikladnija je za iskusne uzgajivače cvijeća ili za one kojima je potreban velik broj primjeraka.

Propagirajte reznice jasmina ugodno u proljeće nakon rezidbe, a možete od travnja do srpnja.

U proljeće uzmite drvenast, zreo, snažan bijeg. Izrežite svoj vrh s 2-3 internodija, dužina – 10-14 cm, donji rez pod oštrim kutom. Za ljetno cijepljenje uzmite mlade zelene izbojke.

Posadite reznice u vlažnu smjesu tla (treset, pijesak – 1: 1 ili samo pijesak) dubine 1,5-2 cm i pokrijte filmom ili staklom. Također možete staviti reznice u posudu s vodom, a nakon formiranja korijena do biljke u hranjivom supstratu.

Poprskajte i propuštajte reznice dnevno. Nakon 30-40 dana, korijeni se obično formiraju. Plant biljaka u zasebnim čašama (3-5 cm u promjeru), tlo mješavina (list tlo (treset), pijesak – 3: 1) i mjesto u svjetlu, ali bez izravnog sunčevog svjetla mjesto.

Biljke svakodnevno poprskajte kako bi podloga bila malo vlažna. Kada korijeni pokriju cijelu smjesu tla, biljke presadite u lonac (promjer 8-10 cm). Zatim presaditi cvijet godišnje 3-4 godina starosti.

Pravila i savjeti

Rezanje treba tretirati stimulatorom rasta prije sadnje u tlu ili vodi (“Kornevin” i dr.).

To će uvelike povećati njezinu ukorijenjenost.

Optimalni uvjeti za navijanje: visoka vlažnost i temperatura zraka – 20-24 ° C.

Zgodan i jednostavan način uzgoja. Idealno ako trebate malu količinu mladog cvijeća.

Redovito zalijte mjesto sloja, kada mladi rast (jesen, proljeće) raste, odvojite sloj od matične biljke i posadite ga u zasebnu posudu.

Štetnici i bolesti

Jasmin utječe na štetočine i bolesti, osobito često s nepravilnom njegom. Za prevenciju je nužno redovito pregledavati postrojenje.

Mogući problemi s rastom

Vrhovi lišća i mladog mladica presuše i požute – tlo je suho ili je vlažnost zraka nedovoljna.

Uvijeni i osušeni listovi – suhi zrak i visoka temperatura. Često prskajte i zalijte jasmin.

Postupno sušenje izdanaka – pretjerano alkalna tla zbog zalijevanja neprikladnom vodom, nedostatka navodnjavanja zakiseljenom vodom ili nepravilno odabrane smjese tla.

Smeđe mrlje na lišću – opekline od izravnog sunčevog svjetla.

Biljka može izbaciti lišće zbog propuha, nedostatka ili prekomjerne vlage u tlu, nedostatka sunčeve svjetlosti ili pretjerano suhog zraka.

Ako cvijet baca lišće, blijedi i ima nezdrav izgled zbog suhog zraka, stavite ga pod kapu nakon prskanja.

Svaki dan, zrak i sprej biljka, i kako će izgledati bolje (5-15 dana), a zatim uklonite sklonište.

Korisna svojstva

Jasmin ima ne samo izvanredan izgled, već i donosi prednost kući. Cvijeće, zahvaljujući svojoj šarmantnoj aromi, umiruje živčani sustav, smanjuje razdražljivost i općenito poboljšava dobrobit osobe.

Oprez

Neki stručnjaci ne preporučuju uzgoj jasmina u spavaćoj sobi i dječjoj sobi. Prema njima, tijekom cvatnje iz snažnog mirisa cvijeća mogu se pojaviti glavobolje.

Ako ste se pogoršali ili ste imali neugodu, bolje je cvijet prenijeti u drugu sobu.

Želimo Vam jednostavnu njegu unutarnjeg jasmina i izvrsnog raspoloženja!

Soba cvijet jasmina, njegove vrste, njegu, reprodukciju i uporabu

Ako je ruža kraljica cvijeća, onda je cvijet jasmina njihov kralj. Voljen je zbog šarmantne, opojne i slatke arome. Tvornica jasmina podsjeća na vruće sunce i tople zemlje. Kralj cvijeća uzgajan je za vladare i plemiće. Već u 11. stoljeću, kineski carevi su uživali u njegovom okusu. Navodno je došao u Europu tijekom križarskih ratova ili su ga uveli španjolski mornari.

Mjesto podrijetla jasmina još nije poznato. Neki znanstvenici tvrde da je iz Indije. Drugi tvrde da je njegova domovina Iran. Do sada, u ovim i mnogim drugim zemljama, jasmin je vrlo popularan. Na primjer, u narodnoj medicini i vjerskim obredima.

U Rusiji, jasmin u otvorenom tlu raste na Kavkazu, u Krasnodar Territory i Krim. Biljka se često miješa s grmom šunke roda hortenzija, ali s jasminom ih ujedinjuje samo miris cvijeća.

Jasmin iz obitelji Maslin je zimzeleni grm ili vinova loza s jednostavnim ili složenim listovima. Oni mogu biti pera (to jest, listna ploča završava bez para) ili trolistati. Listovi rastu u parovima ili naizmjence.

Cvijeće raste pojedinačno, skuplja se u kišobranima ili u štitovima, to jest u cvjetnim cvjetovima poput četkice. Rastu na vrhu ili sa strane. Cjevasti corolla u obliku tanjurića je najčešće bijela, ali je ružičasta i žuta. Njegove latice, cvatuće, poprimaju crvenkastu nijansu.

Ova biljka može biti uspravna ili u obliku vinove loze s ampelnim izdancima koji trebaju podršku. Donji dio stabljike postupno je drvenast, pa mladi izbojci trebaju biti usmjereni duž luka.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU