KAKO UZGOJITI BOROVNICU NA TERASI: Ako uradite ovo rađat će svake godine

Na terasi ili u bašti, u toplijim ili u hladnijim krajevima – uspijeva svuda

Za borovnice kažu da su slatkiši iz prirode. Ali ne treba da se ustručavate, ovo divno voće jedite kad god poželite, jer ne postoji zdravija namirnica.

Ove ljubičaste bobice su odličan antioksidans koji pomaže u jačanju imunog sistema i štite od raka i srčanih bolesti. Uz pomoć borovnice možete da smršate, vratite mladolikost koži, ali i preporodite cijelo tijelo.

Obradovaće vas činjenica da se borovnice mogu gajiti bilo gdje, te da rađaju veoma dobro, ako se ispoštuju osnovni uslovi.

Borovnicu možete posaditi u kantu ili veću saksiju, a možete i u dvorište ali samo ako ono ima kiselo tlo. Jedini uslov ove biljke je da je tlo kiselo. Zbog toga se u Srbiji mahom galji u saksijama ili kantama sa kiselim zemljištem.

Ako borovnicu ipak sadite u dvorištu, slijedite ove korake:

Iskopajte veliku rupu i napunite je tresetom mahovine i pijeska. Posadite borovnicu i redovno je zalivajte. Ako je voda tvrda, zakiselite je sa 2 kašike jabukovog sirćeta prilikom zalivanja. Bitno je da je borovinica izložena suncu, jer će tako bolje da rađa.

Borovnicu je najbolje posaditi tokom ranog proljeća ili 6 sedmica poslije posljednjeg mraza.

Najvažnije je da odaberete sadnicu koja je prilagođena našem podneblju. Zbog toga se prije kupovine najprije posavjetujte sa stručnjacima.

Postoje sadnice prilagođene hladnijim i toplijim krajevima, kao i onima sa umjerenom klimom. Na primjer, u pojedinim dijelovima Sjeverne Amerike borovnica je često jestiva živa ograda.

Ako borovnicu sadite u saksiji, slijedite ove korake:

Izaberite veliku saksiju u koju ćete prvo staviti treset, a zatim zemljište prilagođeno za borovnicu. Kada posadite sadnicu dobro je zalijte: prestanite kada vidite da iz saksije curi voda.

Ne dozvolite da se voda zadržava u tanjiriću ispod saksije, ali isto tako ne dozvolite da borovnica bude nekoliko dana bez vode.

Prve tri godine borovnica se ne orezuje, ali i rijetko rađa, da bi kasnije krenula sa prvim jačim rodom.

Borovnice orezujete krajem zime tako što uklonite stare i suhe grane kako bi dali šansu mladim da rastu.

I vodite računa da vam prije berbe, ptice ne pojedu sve borovnice. Neki ljudi se dovijaju pa borovnice štite mrežama od pernatih grabljivica. Baštovani smatraju da postavljanje nekog ukrasa sa likom sove oko borovnice može da zaštiti grm od ptica.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU