KAKO ZDRAVO ZAPOČETI DAN Jutarnja navika koju svi imaju najopasnija je za zdravlje žene

Ustajanje iz kreveta, teturanje do kuhinje, pristavljanje kafe, kupatilo, ispijanje prvog gutljaja kafe – i tek onda ustvari mnogi od nas počnu da se bude. Ovaj napitak s razlogom je jedan od najpopularnijih na svijetu, ali treba znati vrijeme i mjeru kako bi djelovao u našu korist.

Studija objavljena u digitalnom izdanju biblioteke Američkog medicinskog nacionalnog instituta pokazala je da kafa na prazan želudac, posebno kod žena, loše djeluje na zdravlje.

Zbog prirodnog biološkog ritma, nivo kortizola u tijelu najviši je ujutro kada se budimo i najniži uveče kada idemo da spavamo.

UKUSAN DORUČAK KOJI VRAĆA U DJETINJSTVO Kačamak sa čvarcima i pavlakom

„Ispijanje kafe rano ujutro, kada je nivo kortizola najviši, remeti hormone u organizmu i narušava cirkadijski ritam. Kortizol loše deluje na ovulaciju, hormonalni balans i kilograme“, objašnjava za portal PureWow nutricionista i ljekar Karlin Rozenblum.

„Konzumiranje kofeina kada je nivo kortizola najviši podstiče pojačano lučenje kortizola. Iako zasad nije objašnjeno zbog čega se ovo događa, vjerujemo da ima veze uticaj kafe na određene vitamine i minerale u tijelu“, zaključuje dr Rozenblum i upozorava:

„Kortizol je kao i svi ostali hormoni nužan za funkcionisanje organizma, ali problem nastaje kada smo neprestano pod stresom i kada ga tijelo stalno luči. Ovo može da dovede do povećanog nivoa šećera u krvi i do insulinske rezistencije. Osim što će podstaći dodatno lučenje kortizola, kafa na prazan želudac može da uzrokuje probavne probleme i poveća nivo želudačne kiseline. Ako imate problema sa želucem, dobro je znati da je hladna kafa za 70 % manje kisela od tople.“ prenosi b92.

ALERGIJE OVE GODINE STIŽU RANIJE Polenska groznica ima jasne simptome, ali i rješenja

Kada popiti prvu jutarnju kafu?

Ako ustajete oko sedam sati ujutro, najbolje je popiti prvu kafu između 9.30 i podneva – kada je nivo kortizola prirodno nizak. Naravno, važno je prije toga jesti.

​S obzirom na kiselost kafe, dobro je doručkovati namirnice bogate kalcijumom poput badema, jogurta ili čia sjemenki koje neutrališu kiselost, savetuje Rozenblum. Ako pijete kafu u ovo vrijeme, dobićete potrebni podsticaj i energiju.

BONUS VIDEO:

KAKO ZDRAVO ZAPOČETI DAN Jutarnja navika koju svi imaju najopasnija je za zdravlje žene appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU