-2.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 veljače, 2023

Kampanja za podizanje svijesti o značaju vakcinisanja djece, posebno one iz romske populacije…

ShutterstuckIstraživanje koje je provelo udruženje Kali Sara – Romski informativni centar u četiri kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine je pokazalo da skoro svako treće dijete nema uredan vakcinalni status, a u marginalizovanim zajednicama, kakve su romske koje žive u teškim socioekonomskim uslovima, procenat vakcinisane djece je manji od pet.

Kako je saopćeno iz Kali Sara – Romski informativni centar, ovako niska stopa obuhvata imunizacijom je zabrinjavajuća za društvo u cjelini jer je za sigurnu zaštitu od širenja zaraznih bolesti preporučena stopa obuhvata vakcinom od 90 do 95 posto stanovništva.

“Ilustracije radi – 2019. godine od morbila su oboljele 1.332 osobe na području svih deset kantona. Morbile su odnijele i dva života. Među oboljelima je bilo 125 beba ispod 12 mjeseci starosti i 472 djece uzrasta od jedne od četiri godine. U dodatku još 187 djece uzrasta od pet do devet godina su oboljeli. Ostali oboljeli pripadaju starijim dobnim skupinama. Najveći postotak oboljelih je nevakcinisan (80,8 posto), nepoznatog vakcinalnog statusa (13,4 posto) ili su primili samo jednu dozu vakcine (4,7posto)”, ukazali su.

Poručili su da kvalitet života cijelog društva, a posebno porodica koje žive u teškim uslovima, među kojima su i Romi, mogao bi biti, kako su naveli, značajno unaprijeđen kvalitetnijem pristupu zdravstvenoj zaštiti i obrazovanjem o značaju vakcinacije koja ne samo da je obavezna, nego je najvažniji način zaštite, besplatna i tokom cijele godine, u svako doba, dostupna svoj djeci u Bosni i Hercegovini.

  Danas u BiH sunčano vrijeme

“Analiza stanja na terenu pokazala je da u Bosni i Hercegovini postoje sve pretpostavke za kvalitetan i sveobuhvatan program imunizacije djece – dobar zakonski okvir, novac za vakcine, nadležnosti i obaveze svih aktera u sistemu su jasno naznačene i sada je, radi boljeg obuhvata, a zbog stanja na terenu, potrebno dizajnirati aktivnosti u programu obavezne imunizacije koje će obuhvatiti lokacije na kojima postoje problemi u obuhvatu djece obaveznim imunizacijama kao što je to slučaj sa romskim zajednicama”, naglasili su u Kali Sara – Romski informativni centar.

Podsjetili su da su roditelji i zdravstveni radnici “prva linija odbrane” i djece i društva u cjelini, ali nisu jedini koji su odgovorni i stoga bi se svi akteri društva trebali uključiti u aktivnosti na podizanju svijesti o značaju vakcina, razbijanju strahova nedovoljno informisanih roditelja, ali i borbu protiv dezinformacija i neistina koje se nekontrolisano prenose, posebno putem društvenih medija, ali i kroz direktne kontakte.

Kali Sara – Romski informativni centar u saradnji sa CZP “Romalen” Kakanj i UNICEF-ovim Uredom za Bosnu i Hercegovinu, uz finansijsku podršku Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) i USAID-a, tokom augusta provodi informativnu kampanju “Podizanje svijesti o važnosti vakcinacije sa posebnim fokusom na
romsku djecu – imunizacija za svako dijete”.

  Papa Franjo stigao u posjet Sjevernoj Makedoniji

“Ideja je dodatno skrenuti pažnju na značaj vakcinacije djece protiv zaraznih bolesti, značaj borbe protiv dezinformacija i nepovjerenja prema zdravstvenim  radnicima i sistemu”, objasnili su.

“Pozivamo medije da se pridruže kampanji i preuzmu već kreirane sadržaje sa naše webstranice i sa profila Kali Sara – Romski informativni centar na Facebooku i Instagramu, ali da i sami kreiraju sadržaje na ovu temu. Ljekare i donosioce odluka pozivamo da blagovremeno i otvoreno odgovore na zahtjeve medija za razgovor i postavljena pitanja”, izjavila je Sanela Bešić , Izvršna direktorica Kali Sara-RIC.

IZVOR: Klix.aba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU