KAPACITET 200.000 GIGA Na jednom disku možete da sačuvate više od 100 godina filmskog sadržaja

Istraživači sa Univerziteta za nauku i tehnologiju iz Šangaja, kreirali su optički uređaj za skladištenje podataka koji je iste veličine kao DVD ili Blurej disk, s tim što može da uskladišti 1,6 petabita podataka, što je oko 200.000 gigabajta.

To je dovoljno da se uskladišti više od 40.000 DVD-ova ili preko 100 godina filmskog sadržaja ako gledate jedan film dnevno.

Ističe se da kapacitet novog diska ima mogućnost da uskladišti 4.000 puta više podataka nego Blurej i oko 24 puta više nego hard diskovi najvećeg kapaciteta koji su trenutno dostupni.

Naučnici vjeruju da će ovaj izum značajno smanjiti veličinu data centara, koji se i dalje u najvećoj mjeri oslanjaju na velike brojeve konvencionalnih hard diskova.

Ovako visok stepen gustine skladištenja podataka ostvaren je tako što je istraživački tim uspio da enkodira podatke u okviru 100 slojeva diska, a podaci su upisani u dijelove koji imaju veličinu od svega 54 nanometra. Za čitanje i upis podataka, istraživači su koristili nanometarske lasere.

Materijal, koji je sve ovo omogućio nosi naziv AIE-DDPR, i desetogodišnji je projekat Univerziteta iz Šangaja, piše B92.

BONUS VIDEO:

KAPACITET 200.000 GIGA Na jednom disku možete da sačuvate više od 100 godina filmskog sadržaja appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU