Katica Janeva sebi isplatila 157.000 eura kao dodatak na platu

Razriješena specijalna tužiteljka za prisluškivane razgovore Sjeverne Makedonije Katica Janeva je sebi tokom četvorogodišnjeg mandata isplatila 157.000 eura kroz specijalne dodatke, prenijeli su danas lokalni mediji.

Preko redovne plate, Janeva je dobijala nadoknadu da ne otkriva šta je čula u prisluškivanim razgovorima koje je bila zadužena da čuva, a uzimala je i dodatak za kiriju i za rad van grada u kojem živi.

Najveći dio od dodatnih 157.000 eura drugoptužna u aferi “Reket” dobijala je kao dodatak za povjerljivost i da ne otkrije šta je čula u “bombama”, navodi portal Prizma (prizma.mk) u analizi baze podataka sa sajta “Otvorene finansije” koju je prije nekoliko dana postavilo Ministarstvo finansija.

Taj dodatak se povećavao u toku četvorogodišnjeg madata Janeve – od 1.600 eura do 4.000 eura. Baza podataka pokazuje da je prvi put dodatak za povjerljivost uzela u novembru 2015. godine.

Dodatak za povjerljivost je predviđen Zakonom o Specijalnom tužilaštvu za prisluškivane razgovore, a prema informacijama Prizme, Janeva ga je posebnom odlukom sama određivala.

Bivša specijana tužiteljka koja je uhapšena 21. augusta, uzimala je svakog mjeseca dodatak od 42 eura za rad van mjesta življenja i po 400 eura za kiriju.

U bazi podataka “Otvorene finansije”, objavljeni su budžetski troškovi od 2010. godine, bez plata službenika, tako da se ne zna tačno kolika je bila plata Janeve. To je podatak koji je uvijek krila od medija, ali prema portalu MKD, plata je iznosila “otprilike 3.500 eura mjesečno”.

Janeva je u slučaju “Reket” optužena da je, zajedno sa Bojanom Jovanovskim i Zoranom Milevskim, uzela novac od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva, koji je osumnjičen u istrazi “Imperija” Specijalnog tužilaštva da bi mu bio olakšan položaj.

Prema optužnici, Janeva je dobila 50.000 eura i namještaj od 5.000 eura da kao prvi čovjek Specijalnog tužilaštva dozvoli da Kamčev bude pušten iz istražnog zatvora da se brani sa slobode i da mu bude vraćen pasoš.

federalna.ba/Beta

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU