Kina pozvala SAD da obustavi ‘ekstremni pritisak’ na Iran

SAD ne bi trebao koristiti “ekstremni pritisak”u rješavanju problema s Iranom, kazao je u utorak kineski diplomat u trenutku dok traje spor dvije zemlje oko toga tko je odgovoran za napade na dva tankera u Omanskom zaljevu.

Strah od sukoba Irana i SAD-a narastao je nakon prošlog četvrtka kad su dva tankera napadnuta. SAD je za napade okrivio Iran.

Prije više od godinu dana američki predsjednik Donald Trump povukao se iz sporazuma s Iranom o ograničavanju nuklearnog oružja te zemlje postiguntog u vrijeme njegova prethodnika 2015.

Iran je zanijekao da je imao ikakvu ulogu u tim napadima i u ponedjeljak je objavio da će uskoro premašiti granicu za iranske zalihe obogaćenog urana, dogovorenu tim sporazumom čiji je cilj bio ograničavanje iranskih nuklearnih kapaciteta.

Čelni kineski diplomat Wang Yi, koji obavlja dužnost državnog savjetnika, kazao je novinarima da je Kina “naravno vrlo zabrinuta” zbog stanja u Perzijskom zaljevu i pozvao je sve strane da ublaže napetosti i zaustave se na putu prema sukobu.

“Pozivamo sve strane da ostanu razumne i budu suzdržane i da ne poduzimaju korake koji bi vodili jačanju napetosti u regiji i da ne otvaraju Pandorinu kutiju”, rekao je Wang.

“Posebice bi SAD trebao izmijeniti svoje metode ekstremnog pritiska. Za bilo kakvo jednostrano ponašanje nema temelja u međunarodnom pravu”, rekao je Wang upozoravajući da bi to stvorilo “čak i veću krizu”.

Wang je također rekao da je iranski nuklearni sporazum jedini izvedivi put rješavanja nuklearnog pitanja i pozvao je Iran da bude razuman.

“Nadamo se da je Iran oprezan u donošenju odluka i da neće olako odustati od toga sporazuma”, rekao je. Kina i Iran imaju tijesne energetske veze i Kinu su razljutile američke prijetnje zemljama i tvrtkama koje krše američke sankcije time što uvoze iransku naftu.

Kina balansira u svojoj politici jer održava odnose i s iranskom protivnicom Saudijskom Arabijom jer je ta zemlja glavni dobavljač nafte za Aziju.

Vršitelj dužnosti ameirčkog ministra obrane Patrick Shanahan objavio je u ponedeljak da je oko tisuću američkih vojnika raspoređeno na Bliskom istoku u okviru obrambenih aktivnosti a kao povod naveo je prijetnju koju predstavlja Iran.

federalna.ba/Hina

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU