Kineski istraživači razvili elektronsku kožu

Istraživači sa Južnog univerziteta nauke i tehnologije razvili su ovu termoregulacionu elektronsku kožu sa biomimetičkim strukturama, koja oponaša mehanizam termoregulacije ljudskog tijela integracijom fleksibilnog termoelektričnog uređaja sa hidrogel kompozitnim materijalom.

Kroz delikatnu ravnotežu stvaranja i disipacije toplote, termo-e-koža je održavala stabilnu temperaturu površine od 35 stepeni Celzijusa u širokom rasponu temperature okoline od 10 stepeni do 45 stepeni Celzijusa, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu “Nano energija”.

Posljednjih godina elektronska koža je realizovala haptičke funkcije slične ljudima i formirala stabilan neurofidbek oponašajući ljudsko tijelo u različitim stepenima, što ga čini idealnom komponentom za buduće inteligentne robote, prenio je Kineski međunarodni radio.

Međutim, njegova termoregulaciona funkcija je ograničena na jednostavno grijanje ili hlađenje, što znači da nije u stanju da održava izotermnu regulaciju dugo vremena u složenim i promjenljivim okruženjima.

BONUS VIDEO:

Kineski istraživači razvili elektronsku kožu appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU