Klimatske promjene povećavaju vjerovatnoću ekatremnih padavina

 Klimatske promjene povećavaju vjerovatnoću ekstremnih kišnih padavina, i time i poplava poput onih u Njemačkoj prošlog mjeseca, navodi se u studij objavljenoj u utorak

Uzimajući u obzir trenutne klimatske uslove, može se očekivati da regija zapadne Evrope bude pogođena takvim katastrofalnim pojavama otprilike jednom u 400 godina, ustanovio je međunarodni tim koji uključuje i naučnike.

Dok temperature nastavljaju da rastu, ekstremne kišne padavine postaju sve češće. Ukoliko temperatura poraste za još 0,8 stepeni Celzijusa, učestalost takvih dešavanja povećat će se na svakih 300 godina, a intenzitet obilnih kiša također će se pojačati.

Naučnici su istražili regiju koja pokriva Francusku, zapadnu Njemačku,  istočni dio Belgije, Nizozemsku, Luksemburg i sjever Švcarske, i postavili pitanje kolika je vjerovatnoća da kompletna regija bude zahvaćena obilnim kišama i do kojeg obima na njih imaju uticaj povišene temperature širom svijeta.

Vjerovatnoća takvih katastrofa povećana je faktorom između 1,2 i 9 krajem 19. stoljeća , a maksimalna količina kiše veća je između 3 i 19 posto.

– Kada se svi raspoloživi dokazi ujedine, to nam daje veće uvjerenje da klimatske pomjene izazvane ljudskim aktivnostima povećavaju vjerovatnoću i intenzitet takvih dešavanja, a te promjene nastavit će se u rapidno zagrijanom vremenu – navode autori studije. 

Studija je izvedena u okviru Inicijative doprinosa svjetskom vremenu, koja istražuje moguće posljedice klimatskih promjena po ekstremna klimatska dešavanja, prenosi dpa.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU