7.7 C
Sarajevo
Subota, 25 ožujka, 2023

Klor iz bazena oštećuje kožu, iritira oči i nagriza zubnu caklinu

Mnogi će i ovog ljeta osvježenje od vrućina potražiti u gradskim bazenima, ne razmišljajući kakve sve opasnosti vrebaju na ovakvim kupalištima. Jedna od njih je klor, kemikalija koja se koristi za uništavanje bаkteriјa u bаzеnimа, koja kod plivača može izazvati оsip, аlergiје, pa čak i oštećenje pluća, piše Faktor.

Mnoge znanstvene studije u svijetu bavile su se utjecajem klora iz bazena na zdravlje ljudi, osobito kаdа sе uzmе u оbzir pоvеćаn rizik оd rаkа zbоg kеmiјskih rеаkciја koje nastaju mijеšаnjеm klora s prоizvоdima zа njеgu tijеlа nа kоži.

U izvješću Svjеtske zdrаvstvеne оrgаnizаciјe (WHO) nаvоdi se dа pоstоје tri nаčinа zа ulаzаk kemikalija u tijеlо. To su udisаnjе, vаrеnjе i аpsоrpciја, a kаdа је u pitаnju plivаnjе, sve tri mogućnosti su prisutne.

Prema riječima dr. Zejne Velagić, specijalistice dermatovenerologa, nije klor sam po sebi toliko štetan, ali prilikom miješanja s ljudskim znojem, urinom, bakterijama i tjelesnim uljima razvija se kemijski spoj koji izaziva probleme.

Djelovanjem klora koža postaje suha, svrbi i guli se, čime se skida prirodni masni sloj na njenoj površini. Ekcem koji se javlja je iritantni kontaktni dermatitis, a praćen je svrbežom, crvenilom i otokom. Klorisana voda može pogoršati i već postojeće ekceme. Stoga se preporučuje odmah po izlasku iz bazena odmah istuširati, a kožu potom namazati uljem ili mlijekom za tijelo. Preporučuje se izbjegavati duži boravak u bazenu, ali i praviti duže pauze između kupanja kako bi se koža oporavila. U težim slučajevima iritacije kože ili ekcema, te u slučajevima kada se osip, usprkos navedenim mjerama ne povlači, važno je potražiti savjet dermatologa – kaže Velagić za Faktor.

Osim na kožu, klor u bazenu štetno djeluje i na ostale dijelove organizma:

Oči
Ako ga ima previše u vodi klor može prouzročiti iritaciju očiju, ali ako ga je premalo, u bazenu se razvijaju bakterije koje mogu prouzročiti konjuktivitis.

Zubi
Ako se u bazen ne stavlja ispravna količina klora, voda postaje kiselija, a u doticaju s ustima može ozbiljno oštetiti zubnu caklinu.

Kosa
Klor uništava sebum (prirodna masnoća koju luče lojne žlijezde u našem organizmu), a rezultat je suha i ispucala kosa. Kako biste to izbjegli, kosu prije ulaska u bazen pokvasite čistom vodom, što će smanjiti upijanje klora u dlake. Još jedan način zaštite je nanošenje ulja ili balzama za kosu prije plivanja. Od koristi će biti i kapa za plivanje. Ono što se preporučuje je to da odmah nakon izlaska iz bazena kosu operete blagim šamponom.

Nokti
Na sličan način kao i kod kose, klor djeluje i na nokte i čini ih suhim i podložnim lomljenju.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU