7.7 C
Sarajevo
Subota, 25 ožujka, 2023

Koliko će inflacija u Bosni i Hercegovini iznositi u 2023. godini

Očekivana agregirana inflacija za tekuću 2023. godinu u Bosni i Hercegovini iznosi devet posto, objavila je Centralna banka BiH.

Rezultati ankete Centralne banke BiH, provedene u decembru 2022. godine ukazuju na postepenu stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za tekuću 2023. godinu, u kojoj se očekuje i dalje visoka inflacija, ali značajno niža nego u 2022. godini.

Očekivana agregirana inflacija za 2023. godinu iznosi devet posto. Evidentno je da su očekivanja vezano za inflaciju kontinuirano rasla u 2022. godini jer su ranije ankete davale niže projekcije (4,8 posto u martu i 6,7 posto u septembru prošle godine), a sve u skladu da cjenovnim kretanjima tokom 2022. godine. U 2023. godini očekuje se postepena stabilizacija inflacije. Projekcije inflacije i dalje su neizvjesne, a prolongirani efekat šokova očekuje se i u narednom periodu.

Pored globalnih faktora, koji dominantno određuju kretanje inflacije, razumno je očekivati da će razlike u stopi inflacije među zemljama u velikoj mjeri ovisiti i o fleksibilnosti, strukturi i potencijalu domaćih ekonomija.

Rezultati ankete dalje upućuju da će očekivana stopa inflacije za 2024. godinu značajno oslabiti i učesnici su prema posljednjem krugu anketiranja indicirali da bi trebala iznositi 4,8 posto. Upravljanje i stabilizacija inflacijskih očekivanja bitno utječe na cjenovnu stabilnost i odraz je povjerenja u mjere monetarne politike, kredibilnost i efikasnost monetarne vlasti, navodi se u anketi CBBiH.

  • Realno je očekivati da ćemo u 2023. godini i dalje živjeti s inflacijom. Osnovno je da ljudi imaju veće plaće i veći dohodak i onda će se lakše boriti sa inflacijom, a oni koji to nemaju moraju dobiti pomoć države, kolika god inflacija bila – komentar je ekonomiste Ante Domazeta.

S tim u vezi, Centralna banka Bosne i Hercegovine, kao važan segment komunikacijske strategije, od 2019. godine redovno, provodi anketu o inflacijskim očekivanjima, sa ciljem analize i kontinuiranog praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata. U anketi učestvuju predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU