Kome u BiH se preporučuje treća doza, da li su moguće kombinacije vakcina?

Vakcinacija trećom dozom vakcine protiv koronavirusa sve je aktuelnija tema u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da je taj proces kod nas tek u začetku, donosimo vam kratki vodič o vakcinaciji ovom dozom.

U određenim ustanovama u Republici Srpskoj prije nekoliko dana počelo je davanje treće doze, a mogu je primiti osobe koje su se prije kraja marta vakcinisale drugom dozom. U FBiH ona se za sada preporučuje osobama starijim od 12 godina, a koje imaju ozbiljno oslabljen imunitet.

Prema preporukama iz Instituta za javno zdravstvo RS-a, treća doza vakcine daje se od šest do osam mjeseci nakon druge doze da bi se podigao imuni odgovor koji je dovoljan za zaštitu od koronavirusa, jer on vremenom slabi.

Preporučuje se starijim i hroničnim bolesnicima

Osobe kojima se preporučuje vakcinacija trećom dozom su one kategorije koje su najosjetljivije, najslabijeg imunog sistema i slabijeg odgovora na vakcinaciju, odnosno one kod kojih se očekuje brže opadanje tog imuniteta koji su razvili nakon dvije doze. To su prije svega stariji od 65 godina i mlađi ukoliko imaju hronične bolesti te osobe koje su posebno izložene na radnom mjestu.

Preporuka je da se vakciniše istom vrstom vakcine kao i kod prve dvije doze, s tim da su dozvoljene i kombinacije vakcina, a s nadležnim ljekarom potrebno je provjeriti da li su kombinacije moguće, potrebne i poželjne.

Kada je riječ o Federaciji BiH, određene preporuke navedene su nedavno u Privremenim dodatnim preporukama Stručnog savjetodavnog tijela (SST) za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva. Pri tome je konstatirano da će ovo tijelo imunizaciju trećom dozom vakcine kontinuirano razmatrati na svojim sastancima.

Šta preporučuje Evropska agencija za lijekove

Ipak, navode da u Sažecima karakteristika proizvoda većine vakcina protiv covida, koje je autorizirala Evropska agencija za lijekove (EMA), kao i proizvođača izvan Evrope, ne preporučuju se dodatne doze nakon primarnog rasporeda vakcinacije, iako pojedine zemlje uvode politiku vakcinacije i za tzv. “off-label” upotrebu.

SST navodi da je Komisija za lijekove EMA 4.10.2021. godine dala mišljenje o dodatnoj dozi, odnosno revakcinaciji, za vakcinu Pfizer.

“U svojim stavovima SST za imunizaciju je uzeo u obzir da je prioritet osigurati kontinuiran i ubrzan proces vakcinacije još uvijek nevakcinisanih osoba, učinkovitost vakcine protiv teških oblika bolesti kao primarni ishod od interesa u procjeni potrebe za dodatnim dozama, kao i dostupnost pojedinih vrsta vakcina. SST za imunizaciju smatra da su potrebni dodatni temeljni podaci za kreiranje politike vakcinacije o dodatnim dozama, i da benefiti i rizici trebaju biti jasno naznačeni i upoređeni”, navode iz SST-a, u informaciji objavljenoj na stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako se dodaje, interpretacija podataka je otežana zbog nedostatka dogovorenog korelata zaštite. Također, navodi se da su potrebni dodatni podaci u vezi s homolognim ili heterolognim rasporedom vakcinacije (vakcinacija istim, odnosno različitim tipovima vakcina).

Uključiti mišljenje specijaliste

“U ovom trenutku SST za imunizaciju smatra da je prioritet osigurati kontinuiran i ubrzan proces vakcinacije i vakcinaciju prema preporučenom rasporedu doza još uvijek nevakcinisanih osoba. SST za imunizaciju preporučuje da se treća doza vakcine protiv koronavirusa ponudi osobama starijim od 12 godina s ozbiljnom imunosupresijom (osobe s primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobe na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji, osobe koje primaju visoke doze steroida)”, navode iz SST-a.

Smatraju da treba uključiti mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije treće doze (uzeti u obzir minimalnu imunosupresiju), a najmanje vremensko razdoblje za aplikaciju je dva mjeseca nakon druge doze.

“Za osobe starije od 18 godina s ozbiljnom imunosupresijom, SST za imunizaciju preporučuje da se za treću dozu preferira mRNK vakcina, uz mogućnost za aplikaciju vektorske ili inaktivirane vakcine kod onih osoba koje su prethodno primile ove vakcine. Za osobe između 12 i 17 godina s ozbiljnom imunosupresijom preporučuje se mRNK vakcina”, zaključili su iz Stručnog savjetodavnog tijela.

klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU