25 C
Sarajevo
Nedjelja, 7 kolovoza, 2022

  Komšić: Oružane snage snažan i pouzdan oslonac državi BiH i njenim građanima

  U proteklih četrnaest godina Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) pokazale su se kao snažan i pouzdan oslonac državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima, te da su bolji dio našeg društva i pokazatelj da se reforme u Bosni i Hercegovini mogu provoditi na uspješan način.

  Istaknuo je to predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas na ceremoniji održanoj u kasarni OSBiH „Rajlovac“, gdje je, u povodu Dana OSBiH i 14. godišnjica njihovog ustroja, upriličeno svečano postrojavanje komandi i jedinica, kojem su prisustvovali predstavnici vlasti u BiH i međunarodnih organizacija, kao i članovi vojno-diplomatskog kora, te brojne zvanice i gosti.

  Obraćajući se sudionicima svečanosti, Komšić je uime Predsjedništva kao vrhovne civilne komande, potcrtao kako je primarani smisao postojanja OSBiH zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države, „a to je ujedno i elementarni preduslov za integraciju države BiH u šire odbranbeno – sigurnosne sisteme, poput NATO-saveza, pod čijim okriljem, a istovremeno oslonjeni na vlastite snage, možemo biti ne samo sigurni nego i prosperitetni kao država i društvo“.

  – OSBiH ne brinu samo za sigurnost našeg društva, jer kroz djelovanje u mirovnim misijama, naročito, u ovom vremenu, u Afganistanu, pokazuju i to da su odgovoran partner svim državama i društvima koje žele i nastoje da ostvare mir i stabilnost u svijetu. Za svaku je pohvalu spremnost i odlučnost pripadnika OSBiH da učestvuju u mirovnim misijama i time doprinose uspostavljanju i očuvanju mira u svijetu. Angažiranje naših vojnika u ovim plemenitim misijama čini nas ponosnim, ali isto tako sa druge strane nameće obavezu da se sam materijalni položaj pripadnika OS u cijelini podigne na jedan viši nivo – kazao je predsjedavajući bh. Predsjedništva.

  Istovremeno, podsjetio je na brojne aktivnosti pripadnika OS, uključujući i vojne vježbe poput one na Manjači u septembru ove godine u kojoj je sudjelovalo više od hiljadu vojnika uz podršku NATO-a, a čime su na najneposredniji način demonstrirali spremnost OSBiH za dostizanje potrebnih NATO standarda i povećanja stepena interoperabilnosti.

  – Na istom ovom mjestu prošle godine, povodom trinaeste godišnjice formiranja OSBiH govorili smo o potrebi ispunjavanja uvjeta za MAP. Godinu dana poslije, sa radošću možemo konstatovati da se Bosna i Hercegovina od 5.decembra 2018. godine nalazi u MAP-u i da se, shodno odluci Predsjedništva BiH, u sjedište NATO-a dostavlja godišnji Program reformi koji će dati novu dinamiku u nastavku integracionih procesa prema NATO-u – naglasio je Komšić, navodeći kako je proces na koji se čekalo godinama sada deblokiran.

    Vlada FBiH ograničava proizvodnju rakije na 20 litara godišnje za fizička lica

  – Danas više nikome unutar Bosne i Hercegovine ne može olako pasti na pamet da bilo kakvim političkim mahinacijama pokušava degradirati ulogu i značaj OSBiH, a nije da nismo svjedočili i takvim pokušajima. Ti pokušaji su završili i završit će neuspjehom – precizirao je.

  Istovremeno, predsjedavajući Predsjedništva BiH izrazio je uvjerenje da u budućnosti takvih pokušaja neće ni biti, jer „onaj ko se na to usudi mora znati da rizikuje sve, a da pri tome neće postići ništa“.

  – U nadi da ćemo sljedeće godine, kada budemo bilježili i mali jubilej, petnaestu godišnjicu formiranja OSBiH, ponovo biti u prilici da konstatujemo nove pomake i napretke, pogotovo u oblasti integracionih procesa – kazao je Komšić, čestitajući pripadnicima Oružanih snaga BiH godišnjicu njihovog ustroja.

  Uime domaćina svečanosi, dobrodošlicu prisutnima i čestitke istim povodom uputio je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, istaknuvši kako su OS, uprkos brojnim izazovima, i u ovoj godini ostvarile izuzetne rezultate u različitim segmentima djelovanja, a u skladu s misijom i obavezama koje proistječu iz Zakona o odbrani BiH.

  – Na svom putu razvoja i djelovanja ka ostvarivanju cilja, koji se ogleda u sticanju statusa ravnopravnog i kredibilnog prtnera s vojskama članicama Sjevernoatlantskog saveza, OSBiH prolaze kroz različite kvalifikacijske kapije, a jedna od značajnih i zahtjevnih je svakako NATO koncept operativnih sposocnosti (OCC), koji podrazumjeva četverogodišnji proces ocjenjivanja jednica i komandi po NATO-standardima – kazao je general Mašović.

  Podsjetio je kako je jedanaest jedinica OSBiH uspješno prošlo sve kvalifikacijske kapije po spomenutom NATO konceptu i ocijenjene – borbeno spremnim (Combat Ready), te da je ove godine izvršeno ocjenjivanje i Bataljonske grupe lake pješadije u sklopu prve od četiri faze evaluacije.

    Upozorenje na nestabilno vrijeme, pljuskove, grmljavinu i grad

  Mašović ukazao i na brojne druge segmente funkcioniranja OS, uključujući sudjelovanje u sklopu međunarodnih mirovnih misija, iskorake u segmentu obuke i kadrovskog zanavljanja, te postignuća u sklopu civilno-vojne suradnje, procesa deminiranja i uništavanja viškova naoružanja.

  Ocijenio je kako OSBiH danas posjeduju izuzetno profesionalan, obučen i visoko motiviran vojnički, podoficirski i oficirski kadar, koji je ‘prošao’ niz edukacija i usavršavanja u skladu s NATO standardima i konceptom interoperabilnosti.

  General Mašović izrazio očekivanje da će nadležni organi i institucije prepoznati kvalitet ostvaren u sklopu OSBiH te osigurati odgovarajuća ulaganja u odbrambeni sektor, kako bi OS dobile ‘razvojni budžet’ i krenule u proces modernizacije, a njihovi pripadnici ostvarili bolje uvjete rada i veća primanja, odnosno status koji će im osigurati uvjete za dostojanstven život.

  Poručio je kako će OSBiH i nadalje biti na usluzi svim građanima BiH i biti posvećene ostvarenju strateških ciljeva BiH.

  U povodu obilježavanja Dana i godišnjice OSBiH, na svečanosti u kasarni Rajlovac uručene su nagrade i pohvale najzaslužnijim pojedincima, pripadnicima odbrambenih struktura BiH, a što je učinjeno u skladu s naredbama ministrice obrane BiH i načelnika Zajedničkog štaba OSBiH, kao i pehari najuspješnijim sportskim ekipama iz sastava OS.

  Ceremoniji je prethodilo intoniranje državne himne Bosne i Hercegovine, te smotra svečanog stroja i predaja raporta predsjedavajućem Predsjedništva Željku Komšiću, u čijoj je pratnji bio i zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić.

  Istovremeno, sudionici događaja bili su u prilici upoznati se o naoružanju i opremi u posjedu OSBiH, a izvedena je i metodsko-pokazna vježba u kojoj su pripadnici OS još jednom demonstrirali najviši stepen profesionalnosti i umješnosti u realizaciji najzahtijevnijih operativnih zadataka.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU