Konkurs za dodjelu stipendija iz Fonda Bejtu-l-mal Islamske zajednice

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini raspisao je konkurs za dodjelu 200 stipendija iz Fonda Bejtul-mal u školskoj/akademskoj 2022/2023. godini.

Studentima prvog ciklusa studija bit će dodijeljeno 120 stipendija, učenicima srednjih škola 50 stipendija, te 30 stipendija za učenike i studente sa poteškoćama u razvoju.

Iznos stipendija je 100,00 KM mjesečno, pri čemu će studentima biti isplaćeno 12 mjesečnih rata, a učenicima deset.

Pravo prijave na konkurs imaju svi redovni  učenici i studenti u Bosni i Hercegovini, učenici i studenti koji ne ponavljaju godinu, učenici kojima prosjek ocjena u završnom razredu srednje škole iznosi najmanje 4,50, studenti prvog ciklusa studija sa prosjekom ocjena 8,50 u prethodnoj godini, pri čemu se učenici i studenti sa poteškoćama u razvoju izuzimaju iz navedenih kriterija.

Krajnji rok za dostavu zahtjeva je 17. novembar 2022. godine, a rezultati Konkursa će biti objavljeni početkom januara 2023. godine na zvaničnoj internet stranici Islamske zajednice (www.islamskazajednica.ba), u program Radija BIR, te u Islamskim informativnim novinama (IIN) Preporod.

Prednost pri dodjeli stipendije će biti data učenicima i studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa radi zadovoljenja socijalne pravičnosti i potrebe povećanja dostupnosti visokog obrazovanja, što bi potencijalni korisnici stipendija trebali opravdati svojim rezultatima, a na osnovu odluke Komisije za dodjelu stipendija iz Fonda Bejtu-l-mal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini – prenosi MINA.

(FENA) D. Ć.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU