Konstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma PFBiH 1. decembra

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je za 1. decembar, kada će se verficirati mandati za 98 poslanika, koliko ih je izabrano na ovogodišnjim Općim izborima u BiH.

U naredne četiri godine novi saziv Predstavničkog doma činit će poslanici, koji dolaze iz Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije BiH, stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH, DF-GS, Narod i pravda – Stranka penzionera, Naše stranke, NES-a, Stranke za BiH, HDZ-a 1990, PDA, BHI Fuad Kasumović, HRS i HNP i POMAK.

Pored verificiranja poslaničkih mandata, predloženim dnevnim redom sjednice planirano je da se izabere novi predsjedavajući i dva nova potpredsjedavajuća doma, kao i izbor radnih tijela i privremenih komisija i to mandatno-imunitetske komisije, komisije za izbor i imenovanje i administrativne komisije.

Po riječima dosadašnjeg predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mirsada Zaimovića 1. decembar je određen za datum konstituiranja iz poslovničkih, ali i praktičnih razloga.

– Poslovnički je da materijale za sjednicu treba uputiti zastupnicima 14 dana prije njenog održavanja, a praktični razlozi su u tome što završava mjesec obračuna plaća za dosadašnje zastupnike, a s 1. decembrom kreće obračun novim – poručio je Zaimović.

(FENA) D. Ć.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU