Krizni štab: Pojačan nadzor formiranja i kreiranja cijena

Od proglašenja globalne pandemije novog koronavirusa (COVID-19), Federalna uprava za inspekcijske poslove stavila je sve svoje kapacitete u funkciju zaštite stanovništva. Federalni tržišni inspektorat vrši pojačani nadzor nad formiranjem i kretanjem cijena zaštitne medicinske opreme – maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i drugih sredstava i opreme, kao i osnovnih životnih namirnica za kojima je porasla potražnja izazvana rastućim strahom građana za vlastito zdravlje.

Dežurni tim Federalnog tržištnog inspektorata 14.3.2020. godine je izvršio 11 nadzora i utvrdio 16 prekršaja koji podrazumijevaju izdavanje isto toliko prekršajnih naloga u iznosu od 43.500 KM.
Prema izvještajima Federalnog tržišnog inspektorata, još uvijek nije evidentirano masovno nerazumno povećanje cijena. Ukoliko dođe do istog, Federalna uprava za inspekcijske poslove će predložiti Federalnom ministarstvu trgovine i Vladi Federacije BiH donošenje odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena i organičavanja marži.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove apeluju na sve privredne subjekte, distributere i druga pravna i fizička lica koja obavljaju trgovinu pomenutim proizvodima na veliko i na malo da prilikom formiranja cijena vode računa o životnom standardu građana i stabilnosti tržišta. Istovremeno upozoravaju da će sve zloupotrebe narušavanja prava potrošača i uvjeta slobodnog formiranja cijena i nerazumnog povećanja cijena usljed povećane potražnje izazvane strahom građana i proglašavanjem globalne pandemije koronavirusa biti sankcionisane.

Pozivaju i sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, te upozoravamo da će sve konstatovane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane.

Iz ove uprave podsjećaju građane da je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović potvrdio da su sve trgovine u Federaciji BiH uredno snabdjevene svim robama široke potrošnje, naglašavajući robne artikle poput prehrambenih proizvoda i sredstava za higijenu za kojima trenutno vlada prekomjerna potražnja usljed pandemije koronavirusa, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

krizni štab

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU