KRIZNI ŠTAB ZDK/ Nema mjesta panici, zdravstvo je spremno za borbu protiv koronavirusa

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona saopćio je danas na pres-konferenciji u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) da u tom kantonu još nema nijedan zvanično registrirani slučaj oboljelih od tog tipa gripe, prenosi Fena.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac potvrdio je da na području ZDK ima oko 50 ljudi u kućnoj izloaciji, a zbog informacija o boravku u zemljama gdje su evidentirani slučajevi te vrste gripe.

  • Naša je obaveza da vam damo tačnu informaciju i sigurno ćemo je dati, a od vas očekujemo da korektno i tačno prenesete – kazao je direktor KBZ Rasim Skomorac, koji je napomenuo da je 4. marta donešena odluka o prostora za izolaciju mogućih zaraženih od tog virusa.

Priprema se prostor u stacionaru, izdvojenom bolničkom objektu iz kruga KBZ-a, gdje će na raspolaganju biti 50 ležaja i gdje će se „uzimati brisevi i primarno testirati pacijenti”.

  • Ozbiljniji tretman će biti pružen na Odjelu za infektivne bolesti KBZ-a. Time želimo da zaštitimo druge pacijente i naše osoblje, jer bez zaštite osoblja sve ove mjere ne bi imale smisla. Ne bi imao ko pružati zdravstvenu uslugu građanima – napomenuo je Skomorac.

On je istakao da imaju dovoljno novca za nabavku zaštitnih sredstava koja su potrebna za opremanje i zaštitu zdravstvenih radnika te da su dali nalog da se kupuje sva takva oprema, do koje je na tržištu moguće doći.

-Ovo je prilika da plasiramo tačnu, provjerenu informaciju koja će, nadamo se, dovesti do smirenja zbog vijesti upitne tačnosti – kazao je predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić.

On je izrazio zadovoljstvo radom Štaba te je istakao kako je zdravstvo prvo preuzelo teret borbe i osiguranja uslova za nesmetan život, ali i rad privrede koja bi mogla pretrpiti štetu.

Skomorac je kazao kako su, zbog gripe još znatno ranije, preventivno donijeli odluku o ukidanju posjeta pacijentima u toj bolnici, ali i da pacijenti koji imaju uputnicu za liječenje trebaju dolaziti sa što manje pratnje svoje rodbine.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU