KS/ Evidentirano 555 novih slučajeva zaraze od koronavirusa

Nakon laboratorijskih analiza 1.588 uzoraka, u Kantonu Sarajevo je proteklog dana evidentirano 555 novih slučajeva covid infekcije.

Od tog broja, 388 novozaraženih osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama. 

Tokom jučerašnjeg dana, preminulo je 13 pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom. Zabilježen je oporavak 417 osoba u istom periodu. 

Trenutno je u KS hospitalizirano 688 osoba sa oboljenjem Covid-19. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo nalaze se 524 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš” 164 pacijenta.

Pomoć respiratora koristi 21 osoba. 

Kanton Sarajevo danas bilježi 4.734 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se nalazi 6.323 osobe.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj novozaraženih osoba iznosi 621, dok sedmična incidenca, odnosno broj novozaraženih u prethodnih sedam dana na 100.000 stanovnika iznosi 1.034. 

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, iz Zavoda za javno zdravstvo apeliraju na maksimalno poštivanje mjera koje su na snazi. Posebno se ukazuje na važnost pravilnog nošenja maske, održavanja fizičke distance, izbjegavanja gužvi i zatvorenih prostora kao i mjesta na kojima su mogući bliži kontakti duže vrijeme, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU