Kurkuma i med – zašto su dobri u kombinaciji

Zašto su kurkuma i med dobri zajedno?

Briga o zdravlju predstavlja jako bitan motiv koji bi trebao imati svaki čovjek ako želi živjeti kvalitetan život. Takav pristup životu pretpostavlja ne samo aktivan život i tjelovježbu već i stalnu brigu oko kvalitete namirnica koje unosimo u svoje tijelo. Osoba koja je predana takvom načinu života stalno će tražiti nove zdrave namirnice u cilju da ojača svoj imunitet i da učini svoje tijelo funkcionalnijim organizmom.

Jedna od takvih namirnica koje odlično idu zajedno su kurkuma i med. Znate li zašto se preporučuje da se te dvije namirnice uzimaju zajedno? Radi se o kombinaciji koja predstavlja prirodni antibiotik i poznat je godinama. Kurkuma naime ima razna protuupalna i antioksidativna svojstva, a često se koristi i kao prevencija za karcinom. S druge strane, med je već poznat po svojim brojnim zdravim svojstvima. Upravo zato, kurkuma i med stvaraju sinergijski utjecaj svojih svojstava i omogućuju nam da ojačamo preventvne mehanizme u pogledu prehlade i ostalih bolesti.

Kurkuma i med najbolji su lijek

Ako spojite kurkumu i med, napravit ćete u malo vremena prirodan antibiotik koji nema štetne nuspojave i može vam donijeti brojne zdravstvene blagodati. Naime, ova kombinacija potiče bolji rad crijeva te se njenom kombinacijom povećava aktivnost flore u crijevima. Ali, to nije sve! Kurkuma i med također stimuliraju naš obrambeni mehanizam i jačaju naš imunitet.

Upravo zato, ove namirnice djeluju kao jako korisni saveznici u liječenju respiratornih infekcija. Ukoliko vas brine možete li koristiti ovaj prirodni antibiotik ako ste na dijeti te ako vas brine kalorijska vrijednost meda, ne brinite. Med je ustvari odličan u sprječavanju taloženja viška masnih naslaga jer ćete unijeti ugljikohidrat koji je visokog glikemijskog indeksa što znači da će vas brzo zasititi, a uz to ćete pomoću njega unijeti brojne korisne supstance. Osim toga, kurkuma i med imaju jako dobar okus. Nadamo se da više niste neodlučni i da ćete otrčati do trgovine kupiti svoje super namirnice.

Kurkuma i med priprema i doziranje

Nakon što smo objasnili koje sve brojne zdravstvene pogodnosti imaju kurkuma i med, vrijedi spomenuti i kako pripremiti i dozirati ovaj prirodan antibiotik. Od sastojaka potrebna vam je jedna jušna žlica kurkume i 100 grama meda. Potrebno je jednu takvu jušnu žlicu kurkume u prahu umiješati u tih 100 grama meda i staviti u posudu. Za med koristite drvenu žlicu jer ona bolje reagira s medom od metalne.

Ovakvu smjesu možete čuvati i po potrebi dodavati u mlijeko ili čaj, a neke osobe vole konzumirati smjesu i samu bez ičega drugoga. Ako vas pak muči prehlada koja je već nastupila, kurkuma i med se doziraju na način da uzimate pola čajne žličice svakih sat vremena prvi dan, a zatim dvostruko rjeđe drugi dan, a zatim još rjeđe treći dan (npr. pola čajne žličice 3 do 4 puta dnevno). Ako pak bolujete od dijabetesa ili hemofilije, svakako se savjetujte s liječnikom prije uzimanja ovog prirodnog lijeka.

Tagovi:

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU