LAUŠEVIĆ BIO OSUĐEN NA 13 GODINA ZATVORA: Pištoljem ubio dvojicu muškaraca

Glumac Žarko Laušević umro je u Beogradu nakon kratke i teške bolesti danas u 63. godini. On je prije dva mjeseca bio u bolnici Bežanijska kosa zbog problema s plućima, ali se prošlog mjeseca pojavio na premijeri jednog filma.

Laušević je u bolnicu primljen radi redovnog primanja terapije. Izvor je tada istakao da je slavni glumac već neko vrijeme imao problem s plućima.

Žarko je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gdje je ostvario uloge u velikom broju predstava. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu “Progon”. Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji “Sivi dom” (1984), koja mu je donijela veliku popularnost. Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija.

Glumac i njegov stariji brat Branimir 31. jula 1993. godine napadnuti su od grupe huligana u blizini podgoričkog lokala “Epl”. Tom prilikom je Žarko iz svog pištolja CZ-99 usmrtio napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića, dok je ovaj prilazio da se pridruži napadačima. Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva.

Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu. Nakon ukidanja presude od Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998. godine, izrečena mu je kazna od četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao 4,5 godine, pušten je na slobodu.

Ubrzo nakon toga se preselio u Njujork. Vrhovni sud Crne Gore je, po žalbi tužioca 30. marta 2001. godine, tu odluku o kazni preinačio i izrekao kaznu od 13 godina zatvora. Dana 3. jula 2009. godine, saopćeno je da je Laušević uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama zbog boravka u SAD bez vize i da se razmatra njegova ekstradicija Srbiji po međunarodnoj poternici koja je raspisana 2002. godine na zahtjev Trećeg opštinskog suda u Beogradu. Dana 14. septembra 2009. godine, sud u Njujorku donio je odluku o ukidanju pritvora Lauševiću.

Godine 2011., objavio je knjigu “Godina prođe dan nikad”, a 2013. u septembru izašla je i druga knjiga. U decembru 2011. godine pomilovao ga je predsjednik Republike Srbije Boris Tadić. Srbijanski pasoš uručio mu je 1. februara 2012. ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u Njujorku.

The post LAUŠEVIĆ BIO OSUĐEN NA 13 GODINA ZATVORA: Pištoljem ubio dvojicu muškaraca appeared first on Express.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU