Leonardo DiCaprio i dalje pomno prati borbu za rijeke u BiH: Pohvalio spašavanje Neretvice

Glumac Leonardo DiCaprio je na svom Instagram profilu ponovo pokazao da pomno prati borbu za rijeke u Bosni i Hercegovini pohvalivši ovaj put uspjeh građana u sprečavanju gradnje dvije male hidroelektrane na Neretvici.

On je ove dobre vijesti za rijeke Bosne i Hercegovine podijelio sa svojim pratiocima uputivši u to da je Ministarstvo prostornog uređenja otkazalo građevinske dozvole za dva mala hidroenergetska projekta na, kako je napisao, “prekrasnoj rijeci Neretvici”.

“Lokalna zajednica i njihove nevladine organizacije ‘Pusti me da tečem’ i ‘Zeleni Neretva’, koje zastupa pravni tim u Arhaus centru, organizirali su pravni izazov i proteste zbog ova dva projekta. Osim toga, zajednica je formalno zatražila od kantonalnog tužilaštva da razmotri podnošenje krivičnih prijava protiv javnih službenika koji su prekršili zakon izdavanjem dozvola bez konsultovanja javnosti”, pojasnio je on tok dešavanja i način na koji su građani izvojevali pobjedu.

Još je naveo da se mjesne zajednice na Neretvici žestoko protive bilo kakvim građevinskim projektima na njihovoj rijeci.

“Optužbe su još u toku, ali ako prođu, to će biti snažan signal upozorenja drugim lokalnim političarima da poštuju vladavinu zakona”, napisao je.

Naime, uprkos tome što je gradnja malih hidroelektrana Srijanski most i Gorovnik bila skoro “gotova stvar” građani i aktivisti su ipak uspjeli sačuvati ušće na rijeci Neretvici tako što su izvojevali ukidanje građevinske dozvole za obje MHE.

klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU