Lideri zemalja članica EU danas u Briselu o rusko-ukrajinskoj krizi

Čelnici zemalja Evropske unije (EU) sastat će se danas u Briselu kako bi razgovarali o rusko-ukrajinskoj krizi. Hitnim sastankom čelnika EU-a predsjedavat će predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

U pozivu koje je poslao liderima EU-a, Michel je zahvalio za jedinstvo EU-a protiv Rusije i za brzo usvajanje odluke o sankcijama.

Ističući da Rusija svojim djelovanjem krši međunarodno pravo, teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, Michel je rekao da to također znači opasnost za evropsku sigurnost.

Ukazujući na važnost zauzimanja odlučnog i jedinstvenog stava, Michel je rekao da će na današnjem sastanku u Briselu, u 20 sati, osim najnovijih događaja, govoriti i o pitanjima kako zaštititi međunarodni poredak utemeljen na pravilima, kako razgovarati s Rusijom i kako više podržati Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je priznao Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini kao nezavisne republike i poslao trupe u regiju. Nakon ove odluke, EU je odlučila uvesti sankcije Rusiji.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU