Princ Čarls dolazi u posjetu BiH

Iz Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini najavljeno je da će princ od Velsa, Čarls Artur Džordž posjetiti Bosnu i Hercegovinu 17. i 18. marta 2020. godine.

“Posjeta Princa od Velsa Bosni i Hercegovini (BiH) je pokazatelj sve veće posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana, njegove podrške reformama kojima će se poboljšati život građana i stvarati svjetlija budućnost, kao i dugogodišnje lične predanosti Njegovog visočanstva pomirenju na zapadnom Balkanu”, navodi se u saopštenju Ambasade Velike Britanije.

Tokom posjete najavljeno je da će posjetiti Sarajevo i Srebrenicu.

“U pratnji predstavnika udruženja preživjelih, među kojima će biti i majke koje još traže svoje nestale članove porodice, Njegovo visočanstvo će odati počast žrtvama. Njegovo visočanstvo se već ranije susrelo sa porodicama nestalih iz BiH i iz cijelog regiona u svom domu 2017. i 2018. godine. U Srebrenici i u Sarajevu, imaće priliku da čuje detalje o tome koliko je učinjeno na pronalsku osoba koje se još uvijek vode kao nestali u cijelom regionu”, navodi se u saopštenju.

Princ od Velsa će se sresti sa članovima Predsjedništva BiH, predstavnicima iz oblasti biznisa, politike, kulture, civilnog društva i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Predviđen je susret i sa vjerskim liderima u Bosni i Hercegovini. On će se upoznati sa načinom na koji Velika Britanija pomaže osobama koje su preživjele seksualno nasilje tokom rata da prevaziđu stigmu s kojom se one i njihove porodice suočavaju.

“Njegovo visočanstvo će, takođe, posjetiti lokalne zanatlije i obići neke od istorijskih znamenitosti u starom dijelu Sarajeva. Susrest će se sa osobama koje se svojim radom zalažu za bolju budućnost svoje zemlje poput socijalnih preduzetnika, aktivista, proizvođača hrane i drugih lidera održivog razvoja”, navodi se u saopštenju, prenose nezavisne novine.

Princu Čarlsu će osnovci iz raznih krajeva BiH predstaviti svoje projekte koje su razvili kroz projekat “Škole 21. vijek”, koji “British Council” provodi u svim osnovnim školama Zapadnog Balkana.

On će se sresti i sa britanskim vojnicima koji doprinose očuvanju bezbjednosti u BiH i jačaju odbrambenu saradnju između BiH i Velike Britanije, saopšteno je.

Princ Čarls je posljednji put bio u BiH 2007. godine, a 2016. je posjetio druge zemlje Zapadnog Balkana.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU