3.8 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Liječnica objasnila glavne simptome omikrona i koju skupinu ljudi najviše pogađa

Južnoafrička liječnica Angelique Coetzee, jedna od prvih koja je primijetila novu varijantu koronavirusa među zaraženim pacijentima, rekla je da su simptomi varijante omikron blagi i da se mogu liječiti doma.

Coetzee je za Reuters ispričala da je 18. novembra primijetila sedmoro pacijenata koji su imali drugačije simptome od onih dominantne varijante delta, kao i da su bili vrlo blagi. Rekla je da joj se jedan pacijent požalio da je dva dana bio ekstremno umoran, a prijavio je i bolove u tijelu i glavobolje.

“Simptomi u toj fazi bili su povezani s normalnom virusnom infekcijom, a budući da nismo vidjeli covid-19 zadnjih osam do 10 sedmica, odlučili smo ga testirati”, rekla je, dodajući da je rezultat nalaza i pacijenta i njegove obitelji bio pozitivan.

Istoga su se dana u njezinoj privatnoj klinici pojavili i drugi pacijenti sa sličnim simptomima, a tada je shvatila da je u pitanju “nešto drugo”.

“Tijekom trećeg vala vidjeli smo puno pacijenata zaraženih varijantom delta, a to se ne uklapa u kliničku sliku”, rekla je Coetzee, dodavši da za razliku od onih zaraženih deltom, novi pacijenti dosad nisu prijavili gubitak mirisa ili okusa te da nije došlo do većeg pada razine kisika s novom varijantom.

  Obilježena 27. godišnjica zločina nad civilima u Srebrenici

Njezino dosadašnje iskustvo je da ova varijanta pogađa ljude starosti 40 godina ili manje. Gotovo polovica pacijenata sa simptomima omikrona koje je liječila – nije cijepljena. Istaknula je i da su najdominantniji simptomi koje pacijenti prijavljuju jak umor tijekom jednog ili dva dana, koje prati glavobolja i bolovi u tijelu. (N1)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU