6 C
Sarajevo
Utorak, 21 ožujka, 2023

Ljekovita svojstva Aloe Vere

Aloe vera se koristila kao lijek u drevnom Egiptu još prije 6.000 godina, gdje je bila poznata kao biljka besmrtnosti.

Danas možete pronaći ekstrakte Aloe vere u mnoštvu proizvoda – od deterdženta za pranje suđa pa sve do jogurta. Iako se u naučnim krugovima i dalje vodi rasprava o mnogim zdravstvenim prednostima koje se pripisuju Aloe veri, u njezin komercijalni uspjeh se ne može sumnjati.

Procijenjena godišnja svjetska tržišna vrijednost za proizvode koji sadrže Aloe veru iznosi oko 13 milijardi dolara.

No, korištenje Aloe vere se nije desilo preko noći. Koristila se i prije 5.000 godina u Indiji, a istorijski izvori ukazuju na to da se koristila i u drevnoj Kini za liječenje opekotina, rana i za smanjenje temperature.

aloe vera biljka

Legende kažu da je Aleksandar Veliki, na savjet Aristotela, osvojio Sokotru (arhipelag u Indijskom oceanu) kako bi osigurao opskrbu Aloe vere za tretiranje ranjenih vojnika.

Kleopatra ju je svakodnevno koristila za tretmane kože.

Aloe vera sadrži više od 240 prehrambenih i ljekovitih sastojaka!
Među njima su vitamini (C, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folna kiselina), minerali (magnezij, mangan, cink, bakar, krom, kalcij, kalij i željezo), antioksidansi, aminokiseline, enzimi, antrakinine, lignine, saponine, sterole…

Ali, kao što smo napisali iznad, u naučnim krugovima se i dalje vode debate oko toga da li je ova biljka lijek za sve bolesti za koje se tvrdi.

Aloe vera ima snažna antibakterijska i antifungalna svojstva
Gel Aloe vere sadrži moćne antioksidanse koji spadaju u veliku porodicu tvari poznatu kao polifenoli. Ovi polifenoli, zajedno s nekoliko drugih spojeva u Aloe veri, mogu pomoći pri sprječavanju rasta nekih štetnih bakterija koje mogu izazvati infekcije kod ljudi.

U naučnim eksperimentima je utvrđeno da Aloe vera zaustavlja rast nekoliko vrsta štetnih bakterija i da se gel može primijeniti izravno na zaraženu kožu i na post-hirurške rane kako bi se ubrzalo vrijeme oporavka.

Također je učinkovita protiv herpesa, konjunktivitisa i vaginalnih infekcija.

Ekstrakti Aloe vere također ometaju rast gljivica koje uzrokuju gljivične kožne infekcije (tinea), perut i druge kožne infekcije uzrokovane gljivicama. Antifungalna svojstva djeluju i kada se Aloe vera doda u akvarij kako bi ubila gljivice od kojih oboljevaju ribe.

Aloe vera ubrzava zacjeljivanje opeklina
aloe vera biljka

Odavno je poznato da se Aloe Vera koristi kao lijek za rane, a posebno opekotine. Istraživanja pokazuju da je učinkovita za tretman opeklina prvog i drugog stepena, a u SAD-u je odobrena za ove tretmane još 1959. godine.

Četiri različite eksperimentalne studije su utvrdile da Aloe vera može skratiti vrijeme ozdravljenja od opeklina za oko 9 dana u odnosu na konvencionalne lijekove.

Aloe vera sadrži aktivne sastojke koji mogu umanjiti bol i upalu, te koji potiču rast i obnavljanje kože. Također je učinkovita i kao hidratantno sredstvo. Ovu biljku je najbolje koristiti za tretiranje manjih opeklina i iritacija kože.

Zvanična nauka ne preporučuje tretiranje otvorenih rana.

Aloe vera je dobra za dentalnu higijenu, dokazano je de ispiranje usta 100% čistim sokom od Aloe vere jednako učinkovito u smanjenju zubnog plaka kao i tekućine za ispiranje usne šupljine koje sadrže klorheksidine. Aloe vera se bori protiv plaka tako što ubija bakterije koje ga proizvode.

Aloe vera može smanjiti razine šećera u krvi kod dijabetičara

Aloe vera se ponekad koristi kao tradicionalni lijek za dijabetes. U narodnoj medicini se tvrdi da poboljša osjetljivost na inzulin i poboljša regulisanje šećera u krvi.

Savjetuje se da osobe koje već koriste lijekove za smanjenje šećera budu oprezne sa Aloe verom, jer preliminarne studije sugerišu da ona može dodatno sniziti razinu šećera u krvi.

Aloe vera za prevenciju i liječenje raka
U medijima se mogu pronaći mnoge tvrdnje da Aloe vera može izliječiti rak. Rane studije provedene na životinjama, kao i laboratorijske studije, pokazuju da ekstrakti iz aloe mogu biti od pomoći u napadu na stanice raka.

Ali sigurnost tih hemikalija nije testirana na ljudima. Trenutno ne postoji snažan naučni dokaz da Aloe vera može liječiti rak kod ljudi.

aloe vera biljka

Ipak, tu su neke ohrabrujuće vijesti.

Jedna je studija pokazala da ekstrakt Aloe koji se zove Aloe emodin može blokirati rast stanica raka na glavi i vratu u epruvetama. Emodin može zaustaviti i rast stanica raka jetre (testirano u epruvetama).

Još jedna studija je pokazala da Acemannan, tvar koja se nalazi u listu Aloe vere može potaknuti imunološke stanice miša koje se bore protiv raka. Jedna studija je pokazala da Aloerid (spoj koji se nalazi u soku Aloe vere) u epuvetama može stimulirati imuni sistem za proizvodnju hemikalija koje ubijaju rak.

Još jedan spoj iz Aloe vere se pokazao učinkovitim u epruvetama: di-2 etilheksilakrilat ftalat (DEHP) zaustavlja razvoj stanica leukemije.

Jedno istraživanje u Italiji je testiralo učinak Aloe vere na kemoterapiju za osobe s rakom pluća, rakom crijeva, ili rakom želuca.

Polovica bolesnika je koristila tekućinu Aloe vere 3 puta dnevno uz standardni kemotrapijski tretman. U ovom istraživanju rak je ostao pod kontrolom ili se smanjio kod 67% bolesnika koji su imali tretman aloe i kemoterapije i kod 50% bolesnika koji su imali samo kemoterapiju.

U ovom istraživanju je zaključeno i da su pacijenti koji su uzimali Aloe veru imali bolju kvalitetu života i da su imali manje nuspojave kemoterapije.

Istraživači su također zaključili da pacijenti nisu imali nuspojave od Aloe vere.

U prosjeku, pacijenti koji su uz kemoterapiju primali i Aloe Veru su živjeli 3 godine duže od pacijenata koj su primali samo kemoterapiju.

No, jedna studija nije dovoljna da se donese zvanični zaključak, pa su istraživači preporučili daljnja istraživanja koja bi potvrdila ili opovrgnula ove rezultate. Izvor: pixelizam.com

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU