London zbog Brexita izgubio 29 milijardi funti

Velika Britanija je zbog Brexita pretrpjela gubitak poslovnih investicija u vrijednosti od 29 milijardi funti (32,8 milijardi eura), odnosno 1.000 funti (1.100 eura) po domaćinstvu, izjavio je Jonathan Haskel, vanjski član Odbora Banke Engleske za monetarnu politiku.

On je rekao da je talas ulaganja u Britaniji zaustavljen 2016. godine, nakon referenduma o Brexitu.

Haskel je istakao da je Britanija zbog Brexita pretrpjela veće usporavanje produktivnosti u odnosu na druge velike ekonomije. BBC piše da britansko Ministarstvo finansija ne priznaje Haskelove podatke, a Banka Engleske odbila je da prokomentariše njegove navode.

Haskelu je tokom intervjua za internet stranicu “Overshot” postavljeno pitanje zašto misli da je Velika Britanija bila “ekstremna strana” kada je u pitanju usporavanje produktivnosti. “Da, dosta više smo pretrpjeli. Dio toga je to što imamo veći finansijski sektor, ali mislim da je to krenulo od Brexita”, naveo je Haskel.

On je objasnio da je, ukoliko se pogleda period do 2016. godine, istina da je Britanija imala veće usporavanje produktivnosti do te godine, ali da je bilo veliko ulaganje, konkretno od 2012. do 2016. godine.

“Međutim, onda se ulaganje jednostavno smanjilo od 2016. godine i pali smo na posljednje mjesto zemalja Grupe sedam (G7)”, naglasio je Haskel.

Prema njegovim riječima, referendum o Brexitu uticao je na ekonomski rast kao rezultat smanjene trgovine, nakon što je Britanija odlučila da napusti EU i jedinstveno tržište bloka i obezbijedi trgovinske ugovore sa drugim stranama.

Srna

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU