Loše stanje, ali i perspektive pčelarstva u Federaciji

U lošem stanju je poljoprivreda u našoj zemlji. Zbog toga je Federalni poljoprivredni zavod ukazao na loše stanje, ali i perspektive pčelarstva u Federaciji.

Loše uređen Pravilnik o ocjenjivanju meda ne doprinosi zaštiti proizvođača meda u Federaciji Bosne i Hercegovine. Novi Pravilnik bi pomogao u prepoznavanju kvaliteta domaćeg meda, s obzirom na to da se na policama trgovina nalaze velike količine patvorenog meda.

Ahmed Džubur, predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo FBiH, kaže: “Imamo nešto što se na terenu može definisati kao ogromne količine patvorenog nekvalitetnog, vrlo često za zdravlje štetnog meda u supermarketima.”

Na evropskom tržištu se nalazimo na prvoj poziciji po kvaliteti meda. Pored takvog pohvalnog učinka bh. građanima na policama bivaju izložene tegle meda lošijeg kvaliteta, uglavnom uvoznog. 

“Preko 50% imamo neispravnog uvoznog meda. S druge strane, moramo isto tako reći da procenat neispravnog meda, generalno gledjući i domaći i uvozni med u zadnjih 3-4 godine sa nekih 11% da je sada sveden na svega 2% što dalje govori da su se bh. pčelari dovoljno uozbilji i educirali”, istakao je Nijaz Bajramović, pomoćnik direktora Agencije za sigurnost hrane.

Ostvarivanje poticajne politike jedan je od glavnih problema koje navode pčelari. 

“U HNK-u pčelari koji apliciraju za federalni poticaj, ne mogu aplicirati za kantonalni poticaj. Isključeni su time svi veći pčelari koji imaju 100 i više košnica”, pojašnjava Selim Helić, predsjednik Pčelarskog društva Roj Konjic.

Munib Huseinagić, predsjednik Saveza pčelara ZDK-a, kaže: “U pitanju je odbijanje aplikacija iz jedng bizarnog razloga, a to je da bi mi ostvarili podsticaj moramo tri puta se kao pčelari deklarirati, odnosno, obratiti se planom proizvodnje za narednu godinu.”

Ono što bi znantno pomoglo pčelarstvu je ulaganje u marketinški segment, od proizvodnje do plasmana na tržište. A tu glavnu ulogu može preuzeti država, naravno ukoliko prepozna kvalitet i pokaže volju.

federalna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU