Zbog ovoga državljani BiH bježe u Njemačku

Kupovina životnih namirnica najveća je stavka u kućnom budžetu, a većina građana BiH jedva sastavlja kraj s krajem.

Potrošačka korpa za prošli mjesec iznosila je 1.965 KM, a prosječna plata bila je 932 KM.

Koliko je teško s malim ili nikakvim platama u BiH podmiriti osnovne troškove, dovoljno govore paprene cijene hrane u prodavnicama, koje se skoro i ne razlikuju od onih u Njemačkoj.

Poredeći cijene 10 namirnica, vidljivo je da su neki artikli čak skuplji u BiH nego u Njemačkoj. Tako se dolazi do računice da je litar mlijeka u Njemačkoj 1,20 KM, a u BiH oko 1,35.

Cijena 10 jaja u Njemačkoj je 2,30, a u BiH 2,10 KM. I ulje je skuplje kod nas, u Njemačkoj litar košta 1,90, a građani BiH moraju izdvojiti više od dvije marke.I ništa ne bi bilo sporno da su primanja državljana BiH jednaka ili barem približna onima u Njemačkoj, gdje, naprimjer, konobari godišnje zarađuju čak pet puta više nego u BiH.

Poražavajući je podatak da je BiH treća zemlja u svijetu po nezaposlenosti, po čemu se nalazi samo iza Džibutija i Konga, da svaki šesti stanovnik legne gladan, da je skoro izjednačen broj penzionera i radnika…

Uzimajući u obzir ove podatke, poražavajuće je da je kiselo vrhnje jeftinije u Njemačkoj nego u BiH, dok je kilogram šećera najjeftiniji kod nas i košta marku, a Nijemci za njega izdvajaju 1,44 KM.

Zarada Nijemaca

Poražavajuće je da je BiH prebogata prirodnom vodom, a da na uvoz dajemo više od 150 miliona maraka. Naši građani za litar daju 0,70, a u Njemačkoj 0,37 KM.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU