Macron: Odbačeno troje vodećih kandidata za predsjednika Evropske komisije

Francuki predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u petak da su čelnici Evropske unije odbacili troje vodećih kandidata za čelnika moćnog izvršnog tijela bloka, Evropske komisije.

Govoreći nakon današnjeg samita EU, Macron je izjavio kako je “istaknuto da će biti nemoguće da to troje kandidata bude zadržano”.

Kandidat desnog centra, Manfred Weber iz Njemačke, Holanđanin Frans Timmermans s lijevog centra i liberalna kandidatkinja koja se zalaže za slobodno tržište Margrethe Vestager iz Danske, smatrani su najvećim favoritima za predsjednika Evropske komisije i nasljednika aktuelnog čelnika Jean-Claudea Junckera.

Njih troje podržao je Evropski parlament, ali se Macron protivi sistemu koji ih favorizira i želi druga imena u komisiji, koja predlaže i provodi zakone EU.

Macron je kazao da su razgovori između čelnika EU u toku “kako bi se osiguralo da se pojave druga imena”. Čelnici se ponovo sastaju 30. juna kako bi finalizirali pregovore o imenovanjima na ključne pozicije u EU, prenosi Associated Press.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU