Macron: Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha, nema prostora za negiranje historije i revizionizam

Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice u pružanju zaštite civilima kada im je ta pomoć bila najpotrebnija

Ova neizbrisiva mrlja na našem zajedničkom sjećanju tjera nas da tražimo istinu i pravdu, što je neophodno za mirni suživot različitih zajednica – rekao je u svom obraćanju predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron, u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Macron podsjeća da se u Srebrenici desila jedna od najgorih tragedija u modernoj historiji, te da Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava, odraslih i djece, koji su likvidirani.

  • Uz duboke emocije pozdravljam preživjele genocida i njihove porodice i izražavam im iskreno saučešće. Uprkos zdravstvenoj krizi bilo je izuzetno bitno da se okupimo i odamo počast žrtvama. Još mnogo toga moramo uraditi da bi došlo do pomirenja i suživota na području BiH i regiji zapadnog Balkana koji je još uvijek obilježen konfliktima iz devedesetih godina. Nema prostora za negiranje historije, revizionizam ili veličanje ratnih zločinaca – kazao je Macron.

Dodaje da je evropski projekt izgrađen na temeljnim vrijedneostima kao što su mir, pravda, pomirenje, sloboda i demokratija. Navodi da BiH i zapadni Balkan moraju imati mogućnost da traže pravdu i da postignu pomirenje.

  • Nadam se da povjerenje Francuske, Njemačke i izgradnja zajedničke budućnosti mogu služiti kao inspiracija. Dijelimo zajedničku, evropsku budućnost. Zato želim naglasiti da je Francuska uz vas kao što je uvijek bila, na putu izgradnje budućnosti mira, prosperiteta u ujedinjenoj Evropi – zaključio je predsjednik Francuske.

(Fena)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU