3.8 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Masovni protesti Palestinaca protiv američkog bliskoistočnog plana

Palestinci su u ponedjeljak palili portrete američkog predsjednika Donalda Trumpa dok su protestirali  u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, protiv američkih planova za održavanje konferencije o njihovoj ekonomiji, u Bahreinu.

Brojne palestinske poslovne grupe saopćile su da će bojkotovati konferenciju koja će biti održana 25. i 26. juna, skup koji će biti dio dugo očekivanog izraelsko-palestinskog mirovnog plana koji je sačinio Trumpov savjetnik i zet Jared Kushner.

– Dole Bahrein, dole Trump, dole konferencija u Manami – uzvikivala je masa u Gazi, kojom vlada oružani islamistički pokret Hamas. Neki su palili velike slike Trumpa na kojima je pislao: “Sporazum đavola”.

Kushner je izjavio Reutersu u subotu da će plan stvoriti milione novih radnih mjesta, prepoloviti  siromaštvo među Palestincima i udvostručiti  palestinski BDP.

Stotine Palestinaca marširalo je glavnim trgovima Ramallaha na Zapadnoj obali, mašući slikama u znak podrške predsjedniku Mahmoudu Abbasu, a čije  vlasti imaju limitiranu saomupravu na okupiranoj  teritoriji.

Demonstranti su palili slike i Trumpa i bahreinskog krlja Hamada bin Ise Al Khalife.

- Oglašavanje -

Protesti su  momenat iskazivanja političkog jedinstva Palestinaca protiv konferencije u Bahreinu, uprkos 12-godišnjem političkom trvenju između Abbsaovog Fataha i Hamasa.

Bahreinskoj konferenciji prisustvovat će predstavnici arapskih zaliviskih zemalja, kao i Jordana i Egipta. Očekuje se da Izrael pošalje poslovnu delegaciju, ali ne i vladine zvaničnike.

Palestinski čelnici danas su ponovili poziv za bojkot konferencije.

– Ta konferencija jednostavno je političko pokriće za širenje naselja i legitimiziranje okupacije – izjavio je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh novinarima uoči sastanka vlade, prenosi Reuters.

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima