-0.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Mektić: Njemačka vlada dala doprinos u razvoj sigurnosnog sektora u BiH

Njemačka vlada dala je značajan doprinos u razvoju sigurnosnog sektora u Bosni i Hercegovini, posebno na jačanju kapaciteta Granične policije BiH (GPBiH), kazao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas tokom oproštajne posjete ambasadorice SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann.

Ta podrška bit će nastavljena i ubuduće kroz opremanje i druge vrste pomoći GPBiH, najavila je Hohmann, koja uskoro odlazi iz BiH na novu diplomatsku misiju.

Tokom sastanka razgovarano je i o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH. Ambasadorica Hohmann je istakla da je zadovoljna zbog povlačenja odluke o formiranju rezervnog sastava policije RS, istakaši da jednostrana rješenja ne bi išla u korist jačanja sigurnosti već izazivanja novih zategnutosti i nepovjerenja u BiH.

Upoznala je Mektića s glavnim odredbama novog zakona o zapošljavanju u Njemačkoj koji će se odraziti i na BiH s obzirom na veliki broj mladih iz BiH traži posao u toj zemlji.

Istovremeno, razgovarano je nastavku produženja važenja evropskog putnog naloga kojim se ubrzava procedura povratka državljana BiH koji nelegalno borave u Njemačkoj, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
- Oglašavanje -
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima