MIGRANTSKA KRIZA/ Erdogan najavljuje otvaranje granice, četiri miliona migranata na putu ka BiH

Republika Češka donirala je milion eura Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine za kupovinu tehničke opreme za nadzora granice. Opremu je uručio češki ambasador u BiH, a ovom događaju prisustovali su i državni ministar sigurnosti Dragan Mektić, te direktor Granične policije Zoran Galić. BiH u naredni mjesecima očekuje, novi priliv migranta, a predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je nedavno da bi Turska mogla otvoriti granice prema Evropi, piše N1.

Popodne u parku kod Željezničke stanice. Manje grupe migranta ga koriste za predah, obrok i razgovor.

Ekipa N1 TV razgovarala je sa grupom migranta iz Jemena i Maroka. Kako kažu ništa im nije potrebno osim lijepe riječi u BiH i karte u bolju budućnost ka Evropi.

Ka Evropi želi i Ibrahim iz Maroka. U rodnoj zemlji bio je student ekonomije. Prešao je hiljade kilometara pješke, ali i raznim prevoznim sredstvima, u potrazi za boljim mjestom za život, jer u Maroku nije siguran.

“Mnogo smo hodali. Desilo se da hodamo po 12 dana. Po noći, šumama, planinama. Nismo jeli mnogo, imali smo malo hrane. Ujutro bi spavali, pa bi nastavljali dalje. Bilo je jako teško, ali Bogu hvala”, priča Ibrahim, Maroko.

Hvala i od institucija BiH Republici Češkoj koja je danas donirala opremu Graničnoj policiji za nadzor granice.

“Ja sam vrlo sretan da na ovaj način možemo pomoći BiH sa ilegalnom migracijom”, kaže Jakub Skalnik, ambsador Češke u BiH.

Međutim i pored novih dronova, kamera i ostale specijalističke opreme, postavlja se pitanje ko će koristiti tu opremu, s obzirom na to da GP-u nedostaje 360 službenika za redovnu dužnost, za 24-satno obezbjeđivanje istočne granice još 510 službenika, a za maksimalnu pokrivenost blizu 1.000 službenika.

“Bosna i Hercegovina je u posljednje vrijeme suočena sa određenim izvanrednim okolnostima. Ni tu država nije reagirala sa izvanrednim mjerama i radnjama. Jedan od primjera – mi smo jedina država koja u ovoj migrantskoj ruti nije mijenjala nijedne zakone, ni Zakon o kretanju i boravku stranca ni druge zakone”, ističe Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Zakone uskoro – sigurno nećemo imati jer državni parlament mjesecima ne radi ništa. A upravo sa istočne granice iz Srbije u naredna dva mjeseca očekuje se novi veliki priliv migranata u BiH. Međutim ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da je hrvatska policija nastavlja da nezakonito prebacuje migrante u BiH, te Tužilaštvo BiH preduzima određne radnje.

“Ne očekujem nikakvu reakciju pravosuđa. I mislim da je sljedeći korak, koji bi trebalo mi da učinimo, Ministarstvo je to već učinilo, a to je da sačinimo pismenu informaciju o svemu tome i obavijestimo Predsjedništvo o svemu tome”, navodi Mektić.

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine uvijek je sporan konsenzus. I dok BiH pored brojnih milionskih donacija kroz međunarodne organizacije i državne institucije nije učinila mnogo na polju migrantske krize, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavljuje da bi mogao otvoriti granice, a tada bi se Evropa susrela sa još 4 miliona migranta.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU