13.8 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

MIGRANTSKA KRIZA/ Tuzla je međustanica na Balkanskoj ruti: “Idemo dalje, ovdje nema ničeg” (FOTO)

„Idem dalje, ne ostajem ovdje. Ovdje nema ničeg, nema vode, hrane, nema ništa. Hoću da idem u Francusku”, kaže Amar iz Palestine. On ima 15 godina, a u Tuzlu je došao prije nekoliko dana. Kaže, čeka grupu prijatelja koji treba da dođu iz Srbije. „Krenuli smo zajedno prije dva mjeseca iz Palestine. Hoćemo samo da idemo dalje ali teško je i prevoz naći do Bihaća, kontrolišu nas u vozu i autobusu pa nas vrate nazad”, kaže Amar.

U Bihaću i Velikoj Kladuši za to vrijeme svakog časa prijeti da izbije humanitarna katastrofa. Ipak, brojni migranti stižu u Tuzlu iz Srbije kako bi se dalje prebacili do Unsko-sanskog kantona. Nekoliko stotina migranata svakog dana boravi na otvorenom u autobuskoj stanici u Tuzli. Prepušteni su sami sebi. Na desetine migranata koji leže na betonu, bez vode, bilo kakvih sanitarnih uslova, svakodnevna su slika ovog grada, javlja Deutsche Welle.

migrantska kriza/ tuzla je međustanica na balkanskoj ruti: “idemo dalje, ovdje nema ničeg” (foto)
foto: d. maksimović/dw

Volonterska ”Kupili socijalni mir” 

Iz Vlade Tuzlanskog kantona su prije nekoliko mjeseci obećali da će obezbijediti privremeni prihvatni centar, ali se to do danas nije desilo. Osim volontera koji pomažu migrantima, u smislu podjele obroka, migranti ne dobijaju ništa. Jedan od volontera je Senad Pirić koji svakodnevno pomaže migrantima. On kaže da skoro dvije godine traje potpuno ignorisanje od strane vlasti.

„Ti ljudi pješače do Tuzle, zatičemo ih u svakakvom stanju, iscrpljeni, ranjeni. Ne zanima nas odakle dolaze, potrebna im je pomoć i reagujemo. Sami. Mi sada svakodnevno na stanici imamo oko 200 migranata. Da nije volontera koji su kupili socijalni mir, ovo bi eskaliralo“, kaže Pirić apelujući na vlast da što hitnije nađe neko rješenje jer je sada, kaže, najteža situacija. „Oni su u teškom psihofizičkom stanju, dešavaju se problemi između njih i vezani su uglavnom za egzistenciju, od krađe telefona do vreća za spavanje. Ovdje su životinjski uslovi“, kaže Pirić.

migrantska kriza/ tuzla je međustanica na balkanskoj ruti: “idemo dalje, ovdje nema ničeg” (foto)
foto: d. maksimović/dw

Migranti: Znamo da je u Bihaću haos

Nekoliko kilometara dalje od autobuske stanice nalazi se Terenski centar Službe za poslove sa strancima BiH čije je izmještanje planirano iz centra grada. Tu zatičemo dvadesetak migranata iz Maroka koji su došli da se prijave. Međutim, ne žele da ostanu u Tuzli, žele što prije da idu dalje.

„Čuli smo da je u Bihaću katastrofa, ne znamo šta da radimo sada, ali sigurno nećemo ostati ovdje, želimo da idemo u Italiju. Čim dobijemo papire tražićemo način da se prebacimo prema Bihaću i onda dalje prema Italiji. Ovdje nema ničega, nemamo gdje da ostanemo, spavamo ispod mosta“, kaže Hamza iz Maroka koji je prije četiri dana došao iz Srbije.

Tuzlaci su ogorčeni na vlast što je problem sa migrantima doveo do toga da ne mogu slobodno da se kreću. Tvrde da je sve veći broj migranata koji su zaraženi šugom, a da niko po tom pitanju ništa ne preduzima. Ismet Džapo iz Tuzle okrivljuje vlast.

„Katastrofa! Propustili su sve. Oni jadni volonteri dolje samo nešto rade. Krivo mi je što se u gradu ovo dešava, da leže i sjede po ulici, da niko ne uradi ništa. Bolje da ih zbrinemo i pošaljemo dalje nego da se nastavi sa ovim. Ovo je haos”, kaže Džapo.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU