6 C
Sarajevo
Nedjelja, 28 studenoga, 2021
Još

  Radnici GIKIL-a traže da kompanija nastavi nesmetano raditi

  ()

  Radnici Global ispat koksne industrije iz Lukavca očekuju da se što prije riješe probleme u ovoj tvornici, posebno sada kada je uhapšen Pramod Mittal, predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a.

  – Tražimo da se ovaj proces što prije okonča i da naša firma nastavi nesmetano raditi. Želim poručiti svim institucijama da mi radnici nećemo sjediti skrštenih ruku, jer ova firma ima perspektivu, ima tržište – poručio je danas na pres-konferenciji član Izvršnog odbora Sindikata GIKIL-a Hajrudin Hodžić.

  On je mišljenja da su, iako je zvanična prijava iz 2018. godine, ranija dešavanja i štrajkovi bili dovoljan povod da reaguje MUP, Sud i Tužilaštvo.

  Mirsad Imamović iz Sindikata GIKIL-a kaže da se u ovoj tvornici nikada nije implementirao osnovni Ugovor o privatizaciji zbog čega su mnogi potpisnici tog ugovara danas pod istragama.

  – U GIKIL-u danas radi oko hiljadu radnika. Ono na što smo mi radnici ukazivali jesu menadžerski ugovori u GIKIL-u. Nezamislivo je da u ovako siromašnoj državi ti ljudi imaju 5 ili 10 hiljada maraka plate. To je neprirodno za ovo društvo. Očito je da su svi žmirili i da ne bi radili ono što ima zakon nalaže – smatra Imamović.

  Iz Sindikata hemijske industrije Bosne i Hercegovine kažu da im je drago što je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona posvetilo pažnju situaciji u GIKIL-u.

  -Ono što tražimo je da se ovaj postupak hitno okonča, a ne da se stavi u ladicu. Tražimo da se odgovorni, ako se dokaže da su odgovorni, budu procesuirani. Tražimo i da se sav novac, ako je izvezen iz BiH, bude vraćen ovdje. Naš osnovni zahtjev je da GIKIL nastavi s radom i da se očuvaju radna mjesta – izjavila je predsjednica Sindikata hemije i nemetala BiH Kata Iveljić.

  Pramod Mittal je osumnjičen, uz još dvije osobe, za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO