Mijanmar odbio prijedlog o ukidanju zabrane interneta u državi Rakhine

Mijanmarski parlament u četvrtak je blokirao hitni prijedlog kojim se traži trenutno ukidanje zabrane interneta u zapadnom dijelu zemlje, gdje je više od 40.000 ljudi raseljeno u novim sukobima.

Prekid korištenja interneta u osam mjesta u saveznoj državi Rakhine i u jednom u državi Chin na snazi je od 21. juna kada je ministarstvo saobraćaja i komunikacija naredilo svim mobilnim providerima da privremeno blokiraju pristup internetu.

Khin Saw Wei,  poslanica u donjem domu koja zastupa mjesto Rathaytaung u državi Rakhine, izjavila je za Anadolu Agency putem telefona da je podnijela prijedlog parlamentu u srijedu.

– Nadam se da ćemo raspravljati o tome (u parlamentu) danas, jer je to bitno i urgentno pitanje – izjavila je ona u četvrtak prije parlamentarne debate.

Dodala je da predsjedavajući doma to nije smatrao bitnim pitanjem i da je odbio prijedlog.

– Te regije imaju najmanje 40.000 raseljenih lica zbog sukoba. Pristup internetu olakšao bi im situaciju – kazala je.

Prekid pristupa internetu, kaže ona, stvara situaciju koja bi omogućila da se  kršenja ljudskih prava civila lako prikriju.

Mijanmarska vlada saopćila je da je glavni razlog prekida internet konekcije taj da se spriječi “zloupotreba” te usluge od pobunjeničke grupe Vojska Arakana – većinski budističke grupe koja se bori za širu autonomiju regije.

Vlada optužuje pobunjeničku grupu za promoviranje online propagande i dezinformisanje.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU