25 C
Sarajevo
Četvrtak, 16 rujna, 2021

Misija UN-a: Lokacija Vučjak neadekvatna za smještaj ljudi

U Bihaću je danas trajala cjelodnevna akcija premještanja migranata iz nelegalnih smještaja na Vučjak. Misija UN-a u BiH je u saopštenju izrazila zabrinutost ovom odlukom vlasti u USK-u. Smatraju da je lokacija Vučjak neadekvatna za smještaj ljudi, te poziva vlasti da opozovu ovu odluku do pronalaska odgovarajuće lokacije.

Iz UN-a očekuju i da migrantima koji su već premješteni na Vučjak odobre vraćanje u Bihać.

Podsjećamo, danas je Kantonalna inspekcija u saradnji s policijom USK-a deložirala migranate koji su nelegalno boravili u privatnim objektima. Oba objekta su zapečaćena. Prilikom deložacije migranti su pružali otpor, a povrijeđena su četiri policajca. Četiri migranta su privedena, ostali su prevezeni na Vučjak.

  • Nadamo se da će ovi kapaciteti biti prošireni kako bismo mogli ova lica koja se nalaze ispred Bire prebaciti zbog incidentnih situacija pa i napada na policijske službenike – kazao je glasnogovornik policije USK-a Ale Šiljdedić.

U poslijepodnevnim satima, doputovao je i američki ambasador u BiH Eric Nelson, gdje je s premijerom Mustafom Ružnićem razgovarao o migrantskoj situaciji.

  • Ono što imam jeste vrlo jasna poruka o tome koliko je važna i humanost i dignitet i za migrante i za građane. I ono što je najvažnije je potreba za većim stepenom koordinacije među sigurnosnim agencijama cijele BiH – rekao je Nelson.
  • BiH mora preslikati model upravljanja migrantskom situacijom od svih zemalja koje se se dosad našle na migrantskoj ruti, a to je Grčka, Turska, Srbija, da uzduž cijele BiH od istoka do zapada se uspostavi nekoliko migrantskih centara – poručio je Ružnić.

Američki ambasador se sastao i s čelnicima Gradske uprave Bihaća, u kojem prema posljednjim procjenama boravi oko 6.000 izbjeglica i migranata, duplo više od prihvatnih kapaciteta u centrima Bira i Borići.

federalna.ba

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima