Oni su izabrani da budu u pet najboljih i to između 30 pristiglih prijava na izazov “Sarma Challenge” na Instagramu.
Ideja ovog projekta bila je da se na jednom mjestu okupe gastro-kreativci koji će učestvovati u izazovu čija je tema rekonstrukcija omiljenog jela mnogih – sarme.
Inače, projekt je inicirao Srđan Jerinkić iz Kikinde, a svi učesnici su imali zadatak da osmisle jelo koje će ukusom podsjećati na tradicionalnu sarmu, ali da bude predstavljena u novom ruhu.
Ugledavši ovu objavu, Vuk i njegov kolega su odlučili da se prijave na izazov.
– Kolega i ja smo sasvim slučajno došli na ideju da se prijavimo, i to kad smo na Instagramu naišli na objavu gdje su na izazov pozvani svi profesionalni kuvari i ljudi koji vole kuvati.
Poenta je bila da se napravi rekonstrukcija tradicionalne verzije sarme, tj. da se koriste tradicionalni sastojci, ali da se sve sroči u malo moderniju priču.
Sve smo isplanirali i napravili objavu, i na osnovu nje, od 30 učesnika, izabrani smo u pet najboljih. Idemo 25. januara u Mokrin u Srbiju, gdje ćemo to pripremiti, i vidjećemo kako ćemo proći – priča Vuk.
Pojašnjava da će na licu mjesta pripremati i finiširati jelo, koje će ocjenjivati pet članova žirija, neki od uticajnijih influensera za hranu i ocjenjivanje restorana.
– ‘Sarma Challenge’ se održava prvi put ove godine. Momak iz Beograda je došao sasvim slučajno na ideju, a u cilju očuvanja tradicije, ali i promocije moderne kuhinje. Na kraju se dosta poznatih ljudi javilo.
Znam da učestvuje i momak iz Trebinja, Vuk Miljanović. Mi smo na početku htjeli da napravimo sarmu u obliku Wellingtona, jela koje je Gordon Remzi napravio sa biftekom, zavijenog u lisnato tijesto, te smo ciljali da to bude rolnica kao sarma, a na kraju je ispalo sasvim drugačije, jer izgledom podsjeća na suši, tako da je ovo veoma zanimljiva varijanta.
Koristili smo narezanu govedinu, zatim sloj riže zamotan u listove kelja, tako da imamo tu zelenu boju, koja izgledom podsjeća na sarmu.
Skuvali smo supu, koja je u osnovi sa povrćem, ali smo je reducirali do te mjere da ukus podsjeća na vegetu, identično kao da bismo samo vegetu nasuli u vodu. Od toga smo napravili gel, a pored toga imamo i sos, koji je napravljen na osnovi tečnosti u kojoj je ukiseljen kupus – objašnjava Vuk kako će izgledati njihova verzija sarme.
On je, iako mlad, do sada obišao brojne restorane, te ima dugogodišnje iskustvo u kuhinji. Završio je srednju Ugostiteljsko-trgovinsko-turističku školu u Banjaluci, smjer kulinarski tehničar, gdje je već tada stekao dosta znanja.
– Kulinarstvom se bavim od 14. godine, a s 15 sam prvi put kročio u restoran, a radio sam u ‘Kazamatu’, piceriji ‘Corso’, i obišao dosta toga. Tako je bilo do 18-19. godine, kada sam otišao u Grude, gdje sam radio sa banjalučkim kuvarom Draganom Šljivićem.
Nakon toga sam odlučio da upišem Višu školu u Ljubljani, i tu počeo raditi u restoranu fakulteta. Prešao sam raditi u restoran sa jednom Mišelinovom zvjezdicom, gdje sam takođe stekao mnogo iskustva. Trenutno radim u restoranu ‘Pent Klub’ u Ljubljani, i tu sam na poziciji zamjenika šefa – rekao je Vuk.
Kako kaže, plan mu je da u budućnosti obiđe svijet, nauči što više o različitim kuhinjama i kulturama, ali da se jednog dana vrati u Banjaluku.
– To mi je cilj, i tada bih pokušao pokrenuti priču koja možda nije bila dosad na ovim prostorima – zaključuje Vuk.
BONUS VIDEO:
MLADI VUK ODUŠEVIO KREATIVNOŠĆU Recept Banjalučanina u finalu za najbolju modernu verziju sarme appeared first on Aloonline.ba.