Mlinarević i Vystričil o bilateralnoj saradnji BiH i Češke Republike – TNTPortal

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević sastala se danas s predsjednikom Senata Češke Republike Milošem Vystrčilom.

Tom prilikom je istaknuto da dvije zemlje imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose. Razgovarano je i o daljem jačanju bilateralne saradnje, putu BiH ka Evropskoj uniji te aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

Ambasadorica Mlinarević izrazila je zahvalnost na značajnoj pomoći koju Češka Republika kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini kroz zajedničke projekte te projekte Češke razvojne agencije kao i za pomoć kroz udjel u Višegradskom fondu, posebno tokom izazovnog vremena pandemije Covid-19.

Predsjednik Senata Vystričil je izrazio opredijeljenost Češke Republike ka proširenju EU na zapadni Balkan te istaknuo da je Češka na tom putu istinski prijatelj Bosni i Hercegovini. Tokom sastanka naglašena su očekivanja koja Bosna i Hercegovina mora ispuniti na svom euroatlantskom putu, s posebnim osvrtom na implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Bilo je riječi i o bosanskohercegovačkoj zajednici u Češkoj Republici koja je izvrsno integrirana u češko društvo.

Ambasadorica Mlinarević zahvalila je na stipendijama koje Češka Republika pruža godinama našim studentima te prenijela poziv predsjedniku Senata za posjetu Bosni i Hercegovini u što skorijem periodu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

federalna.ba/FenaIzvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU