3.8 C
Sarajevo
Subota, 4 prosinca, 2021
Još

  MOBiH – Postupak u vezi navodnog nepropisnog korištenja vojnih helikoptera

  ()

  Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH (OSBiH) poduzeli su odgovarajuće aktivnosti radi utvrđivanja činjenica povodom medijskih napisa od 12. jula o navodnim zloupotrebama korištenja vojnih helikoptera.

  Naime, 1. februara ove godine je Generalnom inspektoratu MOBiH putem telefona podnesena anonimna prijava, koja se odnosila na navodno nepropisno korištenje vojnih helikoptera u periodu od jula do oktobra 2018. godine

  Na osnovu dostavljene prijave i raspoloživih informacija (određenog broja foto i video-zapisa), Generalni inspektorat MOBiH i linija komandovanja i kontrole OSBiH pokrenuli su proces utvrđivanja činjenica, u skladu sa Pravilnikom o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku (“Službeni glasnik BiH”, broj 96/10“).

  Međutim, prilikom daljnjeg rada na predmetu, MOBiH je utvrdio da se sporne fotografije i video zapisi, tamo gdje je to snimak dopustio, odnose na period raniji od 2011. godine, a ne kako je to bilo indicirano u prijavi na period iz 2018. godine.

  Na osnovu oznaka helikoptera OSBiH na snimci, utvrđeno je da je on neoperativan od 30.08.2011. godine i kao takav je van funkcije.

  Pored spomenutog, MOBiH nije mogao utvrditi identitet vojnih lica sa snimaka na kojima se vidi prevoženje lica u civilnoj odjeći sa vojnim helikopterom.

  Prilikom traženja dodatnih informacija od prijavitelja, on je izjavio da posjeduje i dodatne i autentičnije dokaze, ali ih nikada nije dostavio, već je nakon toga prekinuo kontakt sa inspektorima na predmetnom slučaju.

  Napominje se da se svi letovi OSBiH sprovode u skladu s propisanim procedurama, uz obavezne najave letova koje uključuju i kontrole zračnog prometa, saopćeno je iz MOBiH.

  I pored toga što nije bilo moguće utvrditi osnovanost navoda iz predmetne prijave, MO i OSBiH će, kako se navodi, nastaviti da poduzimaju odgovarajuće mjere, u cilju poštivanja svih propisa iz oblasti letenja, a koje će biti kontrolisano linijom komandovanja i kontrole.

  Također, imajući u vidu da je u spomenutim medijskim napisima, tekstu koji je objavljen 12.07.2019. godine, data informacija o navodnoj saradnji pripadnika Brigade ZS i PZO sa privatnom firmom VGH Aero iz Banja Luke, MOBiH će odmah poduzeti mjere u cilju utvrđivanja činjenica i ovih navoda, navodi se u saopćenju.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO