Mostar: Akcija “Buna na Buni” okupila desetine aktivista koji se bore protiv izgradnje mHE

Ekološko udruženje “Majski cvijet” bilo je organizator događaja nazvanog “Buna na Buni”, održanog na Bunskim kanalima s ciljem skretanja pažnje lokalnoj zajednici na važnost borbe protiv izgradnje mini hidroelektrana na rijeci Buni

Organizatori ističu da su danas željeli pokazati da je interes svih Mostaraca zabrana izgradnje na ovom lokalitetu, te da je potrebno to trajno zabraniti, pošto se spomenik prirode ne štiti samo na ovaj način.

Predsjednik “Majskog cvijeta” Oliver Arapović ukazao je na sudsku odluku kojom da se na Bunskim kanalima ne smije graditi, a koja je trenutno u Ministarstvu okoliša FBiH, čekajući da se i ono odredi po ovom pitanju.

“Tražimo da se radi prema zakonu. Dostavili smo svu, komentare, prijedloge… Ovdje je zabranjeno graditi, a važno je istaknuti i kako se lokalna zajednica protivi izgradnji objekata. Od Grada Mostara tražimo da iz Prostornog plana izbrišu mini hidrocentrale na Bunskim kanalima, čime bi se ovaj problem trajno riješio. Pisali smo gradonačelniku još prije dva mjeseca, ali nas dosad nije primio. Obratili smo se i vijećnicima, kao i poslanicima u Skupštini HNK-a. Sve njih smo pozvali da se danas pojave ovdje, a kako vidim, odazvali su se tek neki skupštinski poslanici. Mi ćemo kada prođe pandemija, ukoliko se do tada problem ne riješi, ovdje okupiti više hiljada ljudi, dalje ćemo ukazivati na probleme i praviti pritisak na nadležne, kako bismo sačuvali ovaj biser”, rekao je Arapović.

Profesor na Odsjeku biologije na Nastavničkom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić“ u Mostaru Sanel Riđanović podsjetio je na odluke vlasti u nekadašnjoj SFRJ, koje su ovo područje stavile pod zaštitu, kao i da su sve studije pokazale da su Bunski kanali nevjerovatno vrijedan biser.

“Ovdje obitava više od 20 endemskih vrsta ribe. Taj prirodni fenomen stvaran je milion godina. Sa jedne strane rijeke imamo sedrenu obalu, a na drugoj je granit. Ako dođe do uništenja, Bunski kanali se više nikada neće moći vratiti u stanje u kojem su danas“, izjavio je Riđanović.

“Majski cvijet” zajedno sa lokalnom zajednicom godinama vodi pravnu borbu protiv povrede procedura na lokalnom, kantonalnom i federalnom nivou, a u povodom usvajanja prostornog plana Grada Mostara te izdavanja dokumentacije za izgradnju minihidroelektrana Buna 1 i Buna 2. (BHRT/Foto: Anadolija)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU