15 C
Sarajevo
Subota, 18 rujna, 2021

Vlada Švedska izdvojila oko četiri miliona eura za kvalitet vazduha u BiH

Vlada Švedska izdvojila je oko četiri miliona eura za projekte koji se odnose na kvalitet vazduha u BiH u naredne četiri godine i u tom periodu će stručnjaci ove zemlje za zaštitu životne sredine prenijeti institucijama u BiH sva potrebna znanja i iskustva, saopšteno je iz Ambasade Švedske u BiH.

Povodom 5. juna – Svjetskog dana zaštite životne sredine, Ambasada poziva građane i vlasti u BiH da preduzmu sve potrebne mjere za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Iz Ambasade Švedske podsjećaju da je kvalitet vazduha u gradovima širom BiH tokom zimskog perioda bio više nego zabrinjavajući, te da su Sarajevo, Tuzla, Lukavac, Živinice nekoliko puta proglašeni najzagađenijim gradovima u Evropi.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg istakao je da je izuzetno važno da se ne prestane govoriti o ovom problemu tokom ljetnih dana kako se ta statistika ne bi ponovila.

“Sada je, zapravo, najbolje vrijeme da se preduzmu mjere koje će smanjiti zagađenost vazduha. Životne sredina je u fokusu politike Švedske u BiH i mi podržavamo njene vlasti, ali i građane, u njihovim naporima da riješe problem kvaliteta vazduha”, istakao je Hagelberg.

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se 5. juna, na dan kada je održana Konferencija UN u Stokholmu 1972. godine, posvećena životnoj sredini, na kojoj je usvojen Program zaštite životne sredine UN.

- Oglašavanje - vlada švedska izdvojila oko četiri miliona eura za kvalitet vazduha u bih

Ove godine fokus je stavljen na kvalitet vazduha.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima