6.5 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Moussavi: Američke sankcije Iranu su primjer ekonomskog terorizma

Američke sankcije iranskoj petrohemijskoj kompaniji PGPIC nastavak su neprijateljstva prema Iranu i vrlo očit primjer ekonomskog terorizma, poručio je Abbas Moussavi, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana.

Moussavi je u pisanoj izjavi prokomentarisao odluku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o uvođenju sankcija iranskoj petrohemijskoj kompaniji PGPIC, te još 39 drugih kompanija.

Kako prenosi Anadolija, on je pozvao cijeli svijet da reaguje na to što, kako je rekao, Sjedinjene Države kroz kartu sankcija krše temeljne principe međunarodnog prava.

Moussavi je osudio najnovije sankcije SAD-a, te ih okarakterisao kao „nastavak neprijateljstva SAD-a prema Iranu i vrlo očit primjer ekonomskog terorizma“.

Naglasio je također kako se američka politika vršenja maksimalnog pritiska pokazala neuspješnom, te poručio kako su to pokušali i raniji američki predsjednici.

„Ovaj metod je pogrešan i američka administracija treba znati da ovakvom politikom neće ostvariti niti jedan zadati cilj. Ovakvi koraci SAD-a kose se s međunarodnim odnosima i temeljnim principima prava. Osim toga, u suprotnosti je i s onim međunarodnim obavezama koje je SAD dužan poštovati“, poručio je Moussavi.

- Oglašavanje - moussavi: američke sankcije iranu su primjer ekonomskog terorizma

Ministarstvo financija SAD je u petak objavilo da su uvedene sankcije najvećoj iranskoj petrohemijskoj kompaniji PGPIC-u i još 39 drugih kompanija, a kao razlog ovih sankcija navedena je „financijska podrška“ koja se pruža Revolucionarnoj gardi.

SAD je Revolucionarnu gardu proglasio terorističkom organizacijom, prenosi Al Jazeera.

(FENA) M.B.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima