MUPKS dodijelio MUP-u BPK 60.000 KM pomoći

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine, Elvedin Okerić, zastupnik u Skupštini  i predsjednik Komisije za sigurnost, te Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, sastali su se danas u Goraždu s Editom Velić, predsjedavajućom Skupštine, i Nizamom Rišljanin, ministricom unutrašnjih poslova Bosansko- podrinjskog kantona.

Ministrici je tom prilikom, a na inicijativu i prijedlog ministra Katice, uime Vlade KS dodijeljeno oko 60.000 KM kao pomoć goraždanskom MUP-u za nabavku opreme i materijalno-tehničkih sredstava. Vlada i MUP KS finansirat će i obuku budućih policijskih službenika koji po sistematizaciji radnih mjesta nedostaju MUP-u BPK.

– MUP i Vlada KS, a u skladu s našim mogućnostima, u svakom trenutku spremni su pružiti novčanu i druge vrste pomoći svim kantonima na području Federacije BiH kako bi na minimum sveli prilike za počinjenje kriminalnih djela. Percepcija sigurnosti direktno se odražava i na kvalitet života građana BiH. Kada sam prije nepunih mjesec u Sarajevo pozvao sve ministre i policijske komesare s područja Federacije BiH kazao sam da me ohrabruje snaga zajedništva i poruka koju smo tada poslali svima onima koji su izvor negativnih pojava u društvu, a to je da smo u svakom trenutku spremni sastati se, surađivati, pružiti jedni drugima pomoć te svoje sposobnosti, znanja i vještine staviti u službu države i građana.  Koliko smo ozbiljni u toj namjeri pokazujemo već nakon nepunih mjesec od tada, a ovo je tek početak – kazao je Katica.

On je dodao da je u stvarnosti u kojoj živimo porasla uloga koju imaju kantoni, entiteti i država u zaštiti života, imovinske, socijalne i psihološke sigurnosti svojih građana.

– Građani kao odgovorne aktere za postizanje i održavanje sigurnosti smatraju na prvom mjestu policiju.  Sigurnost pojedinca u današnje vrijeme je imperativ u mnogim državama i društvima, a da bi pojedinci bili sigurni, moraju se eliminirati sve opasnosti koje mogu narušiti njegov fizički integritet, privatnost, društveni status i slično. Moj imperativ, dok sam ministar unutrašnjih poslova, još jednom podvlačim, je očuvanje lične i imovinske sigurnosti građana i visoko profesionalizirana, dobro osposobljena i tehnički opremljena policija i to ne samo na području Kantona Sarajevo, nego na području cijele Federacije BiH, a što se može ostvariti samo ako budemo u svakom momentu jedni drugima pružali pomoć – naglasio je Katica, saopćeno je iz MUP-a KS.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU