2 C
Sarajevo
Subota, 26 studenoga, 2022

Muslimani u subotu obilježavaju dan rođenja poslanika Muhammeda

Mevlud, dan rođenja Muhammeda a.s. u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru, što je prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini ove godine u subotu, 8. oktobra.

Dan mevluda je jedan od najradosnijih događaja za muslimane jer Poslanikovo, a.s. rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

“Mi smo te (Muhammede) kao milost svjetovima poslali“, kaže se u Kur’anu Časnom (El- Enbijā’ 107). Poslanik Muhammed, a.s., za sebe je govorio: “Ja sam dova Ibrahimova i radosni navjestitelj Isaov, a.s.” (Hadis)
Poslanikovim, a.s., rođenjem i pojavom, najmirisnije ruže na drvetu poslanstva, označen je završetak poslaničkog ciklusa.

Muslimani baštine sjećanje na Poslanika, a.s., kao nekog ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti, s obzirom na to da je kao “usvetun hasenetun – divan uzor” iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav. Muhammed, a.s., se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti.
Čovječanstvu je vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo: da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe i tako dalje.

  Čović: U srijedu ću procijeniti nastavljaju li se razgovori sa SDA ili je kraj

Iz poštovanja prema svom voljenom Poslaniku, a.s., muslimani u Bosni i Hercegovini stoljećima 12. rebiu-l-evvel obilježavaju učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu a.s.

„Rođenje Božijeg Poslanika, a.s., bilo je izvor posebnog nadahnuća našim darovitim prethodnicima i savremenicima koji su u pobožnim spjevovima – mevludima opisali vrijeme i okolnosti u kojima se rodio i živio Muhammed a.s.“, navodi se u saopćenju Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ), uz čestitku svim vjernicima: Mevlud šerif mubarek oslun!

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU